mai 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Când lupii tac, se aud javrele

cap-de-lupNeștiința, frica, automulțumirea și comoditatea sunt elementele care distrug încet, dar sigur sectorul energetic. Fie că vorbim de gaze naturale, cărbune, energie termică etc., toate aceste sectoare sunt parțial funcționale, dominate de instabilitate și haos, sectoare unde se practică intervenționismul politic (sau de alte feluri) “în numele consumatorului”, dar care-l afectează chiar pe consumator.

Această situație se datorează comportamentului conducătorilor din instituții, care și-au asumat rolul de atotștiutori, de gardieni, de …în raport cu subalternii și de “lingăi” în raport cu mediul politic sau grupurile de interese. Acest comportament se datorează în primul rând calității oamenilor ”cocoțați” pe aceste posturi, în al doilea rând de modul în care s-a format și dezvoltat piața (serviciilor și a produselor), bazată pe principii “100% românești”:

  • liberalizăm piața, dar NOI o controlăm;
  • facem transparent totul, dar doar NOI vom cunoaște;
  • comentezi, te ASFIXIEM cu controale și te îngropăm în amenzi,

și nu în  ultimul rând a faptului că în sectorul de energie lipsește cu desăvârșire Societatea Civilă..

O societate democratică nu poate să funcționeze fără societatea civilă, care are rolul de a acționa ca mecanism inovator și regulator. Societatea civilă care este singura poate cu adevărat și impartial, să monitorizeze activitatea instituțiilor statului, să mențină o presiune constantă asupra factorilor de decizie, pentru a găsi soluțiile potrivite, dar și de a se alătura instituțiilor supunând dezbaterii soluții reale asupra problemelor existente.

Societatea Civilă poate ameliora continuu calitatea vieții pe termen scurt și lung prin influențarea deciziilor politice, economice sau de interes public.

 În anul 2004 din calitatea de Președinte al Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale Sibiu, secțiune a Asociației Generale a Inginerilor din România, m-am deplasat la Comisia de Industrie și Servicii din Camera Deputaților, pentru a susține un punct de vedere al inginerilor din sectorul gazelor naturale, la o dezbatere legislativă. Președintele acestei Comisii, dl Dan Ioan Popescu auzind că la dezbatere dorește să participe și o asociație s-a exprimat sec: “Ce opinii să susțineți din partea societății civile? Societatea Civilă nu există.

La 12 ani de la acel moment de sinceritate, al unuia din “greii” sectorului energetic, lucrurile stau exact la fel: Societatea Civilă nu există în sectorul de energie, nici sub aspectul construcției și nici al opoziției, fapt ce nu poate determina ca politicienii și “prelungirile” lor să se schimbe.

Experiența Primăverii 2016, în care persoane, instituții și firme au complotat și reușit să-mi reducă canalele pentru exprimarea punctelor de vedere, sponsorizând, plătind sau chiar amenințând mă determină ca să fiu mai categoric în demersul meu.

Am decis astfel, să ajut la consolidarea Societății Civile, înființând Asociația Energia Inteligentă, (www.inteligentenergy.ro ) care să permită trecerea de la modul critic, dezastruos (sub aspectul comportării de astăzi) al oamenilor – “bârfa pe la colțuri”, “plânsul în pumn” etc. – la o critică constructivă, prin: gestionarea unor campanii de informare în masă, lansarea unor proiecte de țară, crearea unei platforme de expunere a ideilor, principiilor și dorințelor juste și realizarea unei opoziții autentice la practicile din prezent, cu scopul de a găsi soluțiile optime pentru progres și ameliorarea reală și continuă a calității vieții pe termen scurt și lung.

Asociația Energia Inteligentă își propune să apere consumatorii de energie, dar și pe ceilalți participanți la piață prin acțiuni sustenabile și realiste și să combată măsurile populiste.

Constituirea Societății Civile în sectorul energetic se poate face doar prin transferul de cunoștințe la o masă critică de oameni, care să acționeze permanent, concret și în cunoștință de cauză, pentru interesul lor prezent, dar mai ales viitor.

Apreciez că în Romania vor fi la fel de vinovați de situația sistemului energetic și cei care asistă pasiv la evoluția lucrurilor, din considerente de frică, automulțumire, comoditate etc.

RomaniaEnglishRussia