Case cu căldură

Beneficiari

oameni fericiti
0

În baza acordului de colaborare semnat între Crucea Roșie și Asociația Energia Inteligentă au fost identificați un număr de 546 beneficiari, oameni vulnerabili, cu probleme de sănătate, bătrâni și familii cu mulți copii, care se încălzesc cu lemne. Asociația Energia Inteligentă va achiziționa lemne provenite din activitatea de întreținere a pădurilor (răritură), sub forma unor pachetele cu lemne de foc în volum de 1 metru ster și va asigura transportul lor la adresele beneficiarilor identificati în urma acordului de colaborare, unde reprezentantul Crucii Rosii va dona pe baza de process verbal / tabel persoanei vulnerabile pachetul de lemn (1 m ster).

Comunitatea de Sprijin pentru Combaterea Sărăciei Energetice

Pentru că ne plac oamenii activi, mereu dornici să dea o mâna de ajutor, am organizat o echipă de voluntari care să participe la prima ediției a proiectului „Case cu Căldură” prin care vom asigura lemne de foc, atât de necesare încălzirii locuințelor, pentru câteva sute de familii vulnerabile din România.

Vom lua parte împreună la o experiență inedită de voluntariat care va aduce căldură în casele unor oameni încercați de viață. Vom tăia butuci și vom crăpa lemne, pregătind în acest fel, Pachetul de lemne de foc cu numărul 0, primul dintr-o serie de câteva sute care urmează a fi livrate beneficiarilor proiectului „Case cu Căldură”, vârstnici, familii cu mulți copii sau persoane cu handicap.
Deși pare o călătorie în timp, acțiunea noastră este doar un prilej de a cunoaște o altă față a României, neștiută de multă lume, cea în care o mare parte a locuitorilor ei se încălzesc cu lemne de foc pentru că peste 70% din localitățile din țara noastră nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale.

Susținători

de case adoptate de:
Previous slide
Next slide
donatori persoane fizice
0

Eforturile întreprinse de statul român pentru protejarea consumatorului vulnerabil – de la momentul legiferării acestuia – au fost neconvingătoare, sărăcia energetică accentuându-se în România în această perioadă. Vulnerabilitatea energetică reprezintă, în fapt, o problemă socială, a cărei soluționare este sprijinirea ieșirii consumatorului final din situația vulnerabilității energetice.
În prag de iarnă, când multe familii din România suferă de frig, companii românești au înțeles să se implice și să sprijine campania Case cu căldură, care dorește să aducă pachete cu lemne familiilor nevoiașe.

Voluntari pentru Case cu căldură

Astăzi, 25 noiembrie 2023, în satul Teșila, Comuna Valea Doftanei, 17 voluntari au luat parte la o experiență inedită care va aduce căldură în casele unor oameni încercați de viață. Am tăiat butuci și am crăpat lemne, pregătind în acest fel pachetul de lemne de foc 0, primul dintr-o serie de câteva sute care urmează a fi livrate beneficiarilor proiectului „Case cu Căldură”, vârstnici, familii cu mulți copii sau persoane cu handicap. Echipa primei ediții a proiectului „Case cu Căldură” derulat de Asociația Energia Inteligentă în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice” încheiat cu Ministerul Energiei, a reunit voluntari ai Ministerului Energiei în frunte cu Ministrul Energiei Sebastian Burduja, reprezentanți mass media și membri ai Asociației Energia Inteligentă.

Echipa primei ediții a proiectului „Case cu Căldură” derulat de Asociația Energia Inteligentă în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice” încheiat cu Ministerul Energiei, a reunit voluntari ai Ministerului Energiei în frunte cu Ministrul Energiei Sbastian Burduja, din mass media și membrii ai Asociației Energia Inteligentă.

Asociația Energia Inteligentă a livrat primul palet cu lemne de foc

La o luna de la demararea campaniei „Case cu căldură” și o mobilizare extraordinară din partea companiilor partenere și a donatorilor persoane fizice, pe data de 15 decembrie am început distribuirea de lemne de foc, atât de necesare încălzirii locuițelor pentru câteva sute de familii vulnerabile din România. Paletul cu lemne de foc numărul 0 a fost livrat în comuna Glina de catre voluntarii „Case cu căldură” – membri ai Asociației Energia Inteligentă, reprezentanți ai Ministerului Energiei, coordonați de domnul Sebastian Burduja, Ministrul Energiei și reprezentanți ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România sub îndrumarea Directorului General, Adrian Halpert.

Misiunea „Case cu căldură” continuă

Când iarna a pus cu adevărat stapânire peste România, iar luna lui Gerar ne-a bucurat pe toți cu zăpadă albă și pufoasă, Asociația Energia Inteligentă a continuat să distribuie lemne de foc. În weekend-ul 19-21 ianuarie proiectul „Case cu căldură” a poposit în noi localități, unde oamenii au mai multă nevoie de ajutor pentru a se încălzi în aceste zile friguroase. Comuna Șotrile, județul Prahova, a fost prima noastră oprire unde au fost livrate lemne de foc pentru 134 de locuințe. Fiecare dintre acești beneficiari, persoane asistate social, are în întreținere până la 7 persoane, copii sau vârstnici, așadar, proiectul nostru a adus căldură pentru câteva sute de oameni, greu încercați de viață. Am vizitat și cele două așezăminte pentru persoane vârstnice fondate de preotul Mihail Milea, inițiatorul proiectului Satul Dacic, situate în comunele Năieni și Câmpeni din județul Buzău. Bătrânii s-au bucurat de oaspeți și ne-au primit cu brațelel deschise, iar coordonatorii centrelor au apreciat inițiativa noastră și ne-au explicat cât de greu se descurcă cu încălzirea pe timp de iarnă când prețul lemnelor de foc este atât de ridicat. „Case cu căldură” a ajuns și la peste 400 de persoane, copii și bătrâni, care sunt îngrijite în cele patru centre coordonate de preotul Nicolae Tănase de la asociația Pro Vita. Echipa Asociației Energia Inteligentă a fost impresionată de căldura cu care a fost primită în centru situat în Valea Screzii, ultima, dar nu cea din urma locație din acest sfârșit de săptămână. „Dăruind vei dobândi” este unul din crezurilor membrilor AEI, care s-a adeverit și astăzi. Am adus lemne pentru foc și am primit în schimb mult mai mult – bucurie, recunoștință și sentimentul de „acasă”, de apartenență la acel loc și la comunitate.

Județele Giurgiu și Prahova au Case cu căldură

Deși ne aflăm în luna Mărțișorului, soarele își face timid apariția, dar nici frigul și nici vremea mohorâtă nu i-au împiedicat pe voluntarii „Case cu căldură” să continue livrarea lemnelor de foc. Membri ai Asociației Energia Inteligentă, alături de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România au distribuit lemne de foc în unele din cele mai sărace localități din județul Giurgiu. În cifre: 100 de gospodării care adăpostesc mai mult de 400 de oameni – persoane cu handicap, familii cu mulți copii în îngrijire și bătrâni cu posibilități materiale restrânse și doar 5 zile în care voluntarii noștri au livrat, casă cu casă, lemnele de foc atât de necesare. Ultimul județ în care proiectul „Case cu căldură” a fost prezent în acest sezon este Prahova. Localități precum Măgurele, Sirna, Mănești, Filipeștii de Târg și Ariceștii Rahtivani au primit cu mare deschidere echipa „Case cu căldură” care a dus un strop de bucurie în casele unor oameni greu încercați de soartă. Pe scurt: am dus căldură în 110 case, unde își duc traiul peste 430 de persoane. Acest proiect a fost posibil datorită companiilor și donatorilor persoane fizice care s-au alăturat inițiativei Asociației Energia Inteligentă. Împreună am dus căldură acolo unde era mai multă nevoie de ea!

Voluntarii Case cu căldură au pregătit paletul de lemne de foc cu numarul 500

Pe timpul lunilor geroase, proiectul „Case cu căldură” a încălzit locuințele celor mai puțin norocoși decât noi și i-a ajutat să treacă mai ușor peste iarnă. În tot acest timp, echipa de proiect a livrat lemne de foc în aproape 500 de gospodării și centre sociale. Sfârșitul lunii martie va marca finalul de proiect, iar ultimii paleți cu lemne de foc trebuie pregătiți pentru livrare. „Flori și case cu căldură”, așa s-a numit acțiunea de voluntariat la care au participat angajați din cadrul companiilor partenere ale proiectului, reprezentanți mass-media, voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România si membri ai Asociației Energia Inteligentă. Împreuna am luat parte la o experiență inedită de voluntariat care a adus căldură și bucurie în casele unor oameni încercați de viață. Am încărcat lemnele de foc pe paleți, am pregătit pachetul de lemne cu numărul 500 și le-am livrat acolo unde este mai mare nevoie de ele – unor familii pentru care acest ajutor contează foarte mult. Și pentru că suntem în luna mărțișorului, nu au lipsitnici nici florile care au adus și veselie în casele cu căldură. Ne-am bucurat de o echipa de oameni extraordinari, care au adus bucurie și zâmbete în viața semenilor lor greu încercați de viață si s-au arătat dornici să dea o mână de ajutor pentru a face viața semenilor lor mai ușoară. Vă mulțimim tuturor pentru implicare! Suntem onorați ca am format o echipa alaturi de voi!

Monica David
Coordonator proiect Case cu Căldură