mai 19, 2024 RomaniaEnglishRussia

Pretul Gazelor Naturale, Buletin trimestrial Q4-2017, Vol 1

  • Editorial

La finele anului 2017 se încheie o perioadă de 3 ani de când, piața de gaze românească, exceptând sectorul rezidențial, s-a liberalizat. Un element important al liberalizării (în România este considerat ca fiind singurul) este prețul. Dar preţul gazelor pe o piaţă liberalizată este o rezultantă unitară a valorii de piaţă ce reprezintă suma pentru care o cantitate poate fi schimbată la o dată, între un cumpărător hotărât şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie echilibrată, după un marketing adecvat, în care fiecare parte acţionează în cunoştinţă de cauză (informat), prudent şi fără constrângeri. România are puține surse de informare și niciuna dintre acestea nu prezintă analize și tendințe ale prețului gazelor naturale. Asociația Energia Inteligentă va întocmi trimestrial Raportul Prețul La Gaze, pe baza datelor publice existente în România cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor și furnizorilor, și a dezvolta liberalizarea pieței de gaze în România.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România

Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie – septembrie 2017, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros.  Se desprinde tendința de scădere a prețului gazelor în perioada de vară cu 12% față de maximul atins în luna februarie 2017. Remarcăm că tranzacțiile realizate pe bursă s-au realizat aproape în exclusivitate cu gaze din producția internă curentă.

Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul gazelor plătite pentru achiziții zilnice (2-3 zile) a fost cu 6,8% mai mare decât prețul mediu ponderat al lunii respective pentru gazele de import și de 1,9% pentru gazele din producția internă curentă.

Analizând pretul gazelor ofertate de pe piata en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, am estimat o tendință a prețului gazelor din producția curentă pe piața en gros, cu livrare lunară. Prețul gazelor în perioada de iarnă este puternic influențat de prețul gazelor din import și de prețul gazelor înmagazinate, astfel prețul mediu al gazelor pe piața en gros în iarna 2017-2018 va fi superior acestor valori.

Tranzacțiile prin intermediul bursei pe piața en detail sunt relativ puține ceea ce face ca analiza să aibă un grad mare de relativitate. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am determinat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă. Prețurile medii ale tranzacțiilor efectuate în perioada ianuarie – septembrie 2017, prezintă prețuri diferențiate pe cele 4 categorii de consum B1-B4, cu prețuri, fără tarife și taxe stabilite  la un nivel de 72-78 lei/MWh.

  • Istoric și tendințe ale pretului gazelor în lume

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de creștere a prețului gazelor naturale pe perioada iernii la un nivel similar al ponderii cu creșterea de preț care se găsește în România. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa, prezintă o creștere a prețului gazelor conform contractelor futures, cu cca 7%, clienții așteptându-se ca aceste gaze să fie tranzacționate pe perioada rece cu 84-88 lei/MWh. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

Aceleași tendințe privind prețul gazelor naturale în sezonul rece 2017-2018 le regăsim în SUA, unde tendințele prezentate de Energy Information Administration arată o creștere a prețului gazelor în SUA cu cca. 10%.

  • Prognoza meteo

Potrivit estimărilor ANM, pentru iarna 2017 – 2018, vom avea temperaturi aproape ca vara în luna octombrie și noiembrie, și ne vom confrunta cu temperaturi foarte scăzute în decembrie și ianuarie.  În luna octombrie 2017 în special în sudul și vestul țării, va fi mai cald decât ar fi normal în această perioadă a anului și vor fi multe zile senine, cu valori de peste 14 grade. Precipitațiile vor fi normale, între 20 și 40 l/mp, în sud, dar în exces în nordul țării. În luna noiembrie 2017 va fi o vreme cu temperaturi mai mari decât am fost obișnuiți pentru această lună, iar precipitațiile vor fi mai puține în Moldova și în sudul Olteniei. În mod normal, în această lună, temperaturile medii sunt de până la 5 -8 grade. În luna decembrie 2017 ne vom confrunta cu ger năpraznic. (sursa: ANM)

  • Prognoze de consum

Ministerul Energiei se așteaptă ca în iarna 2017 – 2018 să existe o situație similară cu cea din iarna 2016-2017, când au existat consumuri-record de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute (minus 15-20 de grade) înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei. (sursa: ME).

 

@ Toate drepturile rezervate Asociației Energia Inteligentă

RomaniaEnglishRussia