decembrie 6, 2024 RomaniaEnglishRussia

Prima dezbatere ”Spot on energy”: Cum Valorificăm Gazele Naturale, cu Ministrul Energiei și Directorul Dezvoltării Durabile

București, 23 aprilie 2024. spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI) organizează vineri, 26 aprilie, dezbaterea „Gaze naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică”, prima din seria Spot On Energy – un ciclu de 7 dezbateri despre viitorul pieței de energie din România.

Evenimentul va avea loc online,  începând cu ora 10:30, și se va transmite live pe pagina de Facebook a evenimentului (hyperlink), precum și pe paginile de Facebook ale spotmedia.ro,  Asociația România Inteligentă și pe website-ul spotmedia.ro.

Dezbaterea va fi moderată de Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) și va pune în discuție și va căuta soluții la provocările semnificative cu care se confruntă sectorul energetic din România.

Vor fi abordate temele:

  • Cum arată noua hartă a resurselor de gaze în regiune;
  • Ce înseamnă piață liberă de gaze – de ce nu o avem și cum o putem obține;
  • Care este nevoia de gaze a României – cât importăm, cât producem, cum ne pregătim pentru viitor;
  • Ce șanse sunt ca gazul să înlocuiască utilizarea cărbunelui;
  • Cum am profitat până acum de gazele naturale;
  • Ce lecții putem învăța; Impactul asupra mediului și cum îl gestionăm.

Printre vorbitori se numără:

  • Sebastian Burduja – Ministrul Energiei
  • Ileana Luminița Bălălău – Director, Departamentul Dezvoltare Durabilă, Guvernul României
  • Dan Apostol – Director General al FPPG
  • Antal István-Loránt – Vicepreședinte al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale.

Securitatea energetică a fost o problemă majoră în Europa, în ultimii ani. Uniunea Europeană a reușit să reducă dependența energetică față de Rusia, dar se confruntă cu provocări legate de exploatare și alimentarea cu gaze, cu probleme de funcționare a piețelor, de legislație și de mediu, precum și cu probleme legate de informarea consumatorilor.

Rezervele de pe uscat scad, proiecte majore precum Caragele sunt întârziate, exploatarea gazelor offshore a început în Perimetrul Midia, dar accesul la Perimetrul Neptun este la ani distanță.

Piața gazelor din România este parțial reglementată de stat, mecanisme care împovărează piața și îi dezobișnuiesc pe consumatori să gândească sănătos, așa cum sunt obligați să o facă toți clienții unei piețe concurențiale.

Ne-am propus, înainte de toate, să punem cifrele în ordine. Să stabilim clar în ce situație suntem astăzi, în ceea ce privește resursele noastre de gaze naturale și perspectivele de exploatare. Să înțelegem împreună cine și ce are de făcut ca să putem profita cu toții, și într-o măsură cât mai mare, de aceste resurse. Vom vorbi și despre modul în care statul continuă să se implice în piața de gaze. Mai avem într-adevăr nevoie de așa ceva? Cui folosește? Alături de profesorul Dumitru Chisăliță și de invitați enunțăm problemele și încercăm să identificăm soluțiile, declară Gabriel Kolbay, reporter Spotmedia.ro și comoderator al dezbaterilor Spot On Energy.

Dezbaterile Spot On Energy

Cele 7 dezbateri Spot On Energy vor avea loc în perioada aprilie – noiembrie 2024 și vor avea următoarele teme: Gazele naturale, Energia nucleară, Viitorul mobilității electrice, Hidrogenul și energia viitorului, sărăcia energetică, Energia verde, Viitorul termoficării. Pentru detalii complete despre acest ciclu de dezbateri accesați pagina dedicată Spot on energy.

Fiecare dezbatere va fi un schimb deschis de idei între reprezentanții guvernamentali, autoritățile de reglementare, actorii din industria energetică și consumatorii finali, care vor căuta răspunsuri la cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul energetic românesc.

Dacă dorim să atingem creștere economică, un nivel mai bun de trai, infrastructură modernă și securitate națională, trebuie să ne concentrăm, în primul rând, pe energie. Cum o obținem în cantități suficiente și la prețuri rezonabile? Este o provocare majoră, ce necesită o abordare atentă și strategică. Aceasta este întrebarea la care vom căuta răspuns.

„În momentul de față România trece printr-o fază de liberalizare în domeniul energiei, după cea derulată în perioada 2012 – 2020. Este o abordare complexă, care trebuie să fie însoțită de o dezbatere între toate părțile interesate: instituțiile de stat, furnizorii și operatorii și consumatorii. Tot ceea ce s-a greșit în prima fază a liberalizării prețului la gaz și energie trebuie să fie atent analizat și prezentat, astfel încât această a doua fază să fie un succes. Când reiei un proces, mai ales dacă aceasta a eșuat deja în prealabil, întotdeauna îți va fi de două ori mai greu să-l duci la bun sfârșit. Este exact situația în care ne găsim acum: reluăm un proces de liberalizare în care cei mai mulți actori, consumatorii, și-au pierdut încrederea. Furnizorii, din păcate, sunt într-o situație disperată. După 3 ani în care au dus o mare parte din greutățile crizei energetice, acum au probleme din cauza lipsei de lichidități și a credibilității în fața băncilor. Și funcționarea le este amenințată. Și să nu uităm de instituțiile de stat, care, din păcate, sunt mai deprofesionalizate ca oricând, din punctul meu de vedere. Prin această dezbatere despre gazele naturale încercăm să aducem un echilibru, astfel încât să nu ne îndreptăm spre un nou eșec al liberalizării piețelor.”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert extrajudiciar în domeniul gazelor naturale, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI) și moderator al evenimentelor Spot On Energy.

Sectorul energetic românesc a trecut prin numeroase încercări în ultimii ani. Din păcate, nu avem o strategie energetică clară de mai bine de un deceniu. Capacitățile de producție desființate nu au fost înlocuite, iar investițiile urgente în retehnologizarea și mentenanța rețelelor au fost amânate repetat. Toate acestea au pus presiune asupra sistemului energetic

Piețele de energie nu funcționează încă în mod liber și nu au capacitatea de autoreglare. Educația consumatorului privind funcționarea sistemului energetic nu a fost o prioritate pentru stat.

În plus, războiul din Ucraina a adus noi provocări. Aprovizionarea cu energie în Europa Centrală și de Est a fost afectată semnificativ. Este momentul unor decizii dificile în România. Trebuie să acționăm acum pentru a asigura suficientă energie la prețuri accesibile în viitorul apropiat.

„Prin seria de 7 evenimente „Spot On Energy” vom pune în lumină problemele sectorului energetic românesc și vom discuta despre cine și ce poate face chiar acum ca să găsim și să aplicăm cele mai bune soluții. La fiecare dezbatere vom avea un dialog deschis între guvernanți, reglementatori, actori din piața de energie și consumatorii finali. Ne dorim, în primul rând, ca toți aceștia să vorbească liber despre cum văd ei viitorul energiei românești și ce soluții au. Ne adresăm, totodată, consumatorului final. Ani la rând, sectorul energetic a fost unul dintre cele mai puțin accesibilizate pentru public. Or, dacă nu înțelegi, în linii generale, cum funcționează acest sistem, cu greu poți deveni un consumator responsabil, care să ia decizii asumate”, declară Gabriel Kolbay, reporter spotmedia.ro și moderator al dezbaterilor Spot On Energy.

Parteneri instituționali: Ministerul Energiei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Guvernul României | Parteneri media: Ziarul BURSA, Revista Biz, 9AM, Wall-Street.ro, Start-up.ro, Club Economic, România Durabilă | Parteneri de monitorizare: mediaTRUST Romania

Pentru mai multe informații și pentru a participa la dezbaterile Spot On Energy, accesați pagina de internet a spotmedia.ro și a Asociației Energia inteligentă și urmăriți paginile de Facebook și LinkedIn ale acestora.

RomaniaEnglishRussia