mai 16, 2024 RomaniaEnglishRussia

Prețul gazelor naturale nu trebuia să crească pentru toată populația

La începutul lunii ianuarie 2018 un comunicat al ANRE arăta necesitatea creșterii prețului gazelor naturale la populație pentru că a crescut CUG-ul. Dar ce este CUG-ul? CUG-ul este costul unitar cu gazele naturale achiziționate de către furnizori, pe care ulterior le livrează populației.  Vom realiza câteva calcule ipotetice în lipsa unor date oficiale, dat fiind faptul că ANRE nu mai face raportări despre piață din anul 2016.

Analizând costul unitar cu gazele (CUG) ca medie a costurilor de pe piața de gaze naturale din România apare ca fiind corectă creșterea prețului gazelor naturale la populație conform cu elementele prezentate în comunicatul ANRE din data de 8 ianuarie 2018. Liberalizarea prețului gazelor achiziționate de furnizorii care vând gaze populației începând cu data de 1 aprilie 2017 și modificările din legea gazelor realizate în octombrie 2016, determină mari diferențe între costurile unitare cu gazele naturale la nivelul diferiților furnizori de gaze către populație. Această situație determină ca unii furnizori din piața reglementată, să beneficieze de profituri suplimentare și alții să înregistreze pierderi. Chiar dacă Federaţia ACUE, organizaţie patronală care reprezintă interesele unora dintre cei implicate, s-a grăbit să emită un comunicat, prin care se arăta cu degetul spre producătorii de gaze naturale, aperciez că răul provine din altă parte: Cine acuză, se scuză!

Vom prezenta calcul privind costul unitar cu gazele (CUG) pentru unul din furnizorii importanți care livrează gaze pe piața de gaze naturale din România.

 

Situația existentă anterior datei de 1 aprilie 2017

Anterior datei de 1 aprilie 2017, aveam următoarea situație a costurilor cu gazele achiziționate de furnizor pentru a le livra populației:

  • Gazele erau achiziționate de furnizori de la producătorii de gaze din producția internă cu 60 lei/MWh, conform unei Hotărâri de Guvern, la care se adăugau costuri reprezentând costul cu transportul gazelor naturale și costuri cu înmagazinarea obligatorie a gazelor naturale pentru populație. Furnizorii au achiziționat și o mică cantitate de gaze din import pentru populație, a căror costuri nu o putem estima din lipsa datelor publice și o prezumăm anulată de discounturile la prețul de 60 lei/MWh pe care unii furnizori le-au obținut,
  • Costul transportului cu gazele naturale a fost stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru unul dintre furnizorii importanți din piață fiind de 6,4 lei/mwh.
  • Costul cu înmagazinarea gazelor naturale a fost stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru acest furnizor fiind de 1,67 lei/MWh (tarifele de înmagazinare au fost stabilite de ANRE la o valoare de 11,96 lei/MWh și cota parte din gaze înmagazinate și apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca14%).
  • adăugând la costul cu gazele achiziționate de la producători (60 lei/MWh), costul cu transportul (6,4 lei/MWh) și costul cu înmagazinarea gazelor naturale (1,67 lei/MWh), obținem un CUG 68,07 lei/MWh.

Această valoare este cu 8,57 lei/MWh mai mică decât CUG-ul aprobat de ANRE,pentru aprilie 2016- 31 martie 2017, de 76,64 lei/MWh. Pe scurt dacă prezumțiile făcute (pe baza puținelor date publice existente), populația care primește gaze de la acestfurnizor, ar fi trebuit să beneficieze în iarna anului 2016-2017 de o reducere a prețului la gaze cu7,5%.

 

 

Situația 1 aprilie 2017 – 9 ianuarie 2018

Analizând elementele costului unitar cu gazele (CUG), achiziționate de același furnizor după data de 1 aprilie 2017, avem următoarea situație:

  • prețul mediu ponderat al gazelor achiziționate pe BRM (prin ordin de inițiere a achiziției) pentru anul 2017 (au existat tranzacții pentru acest furnizor doar cu gaze din producția internă) a fost de 71,65 lei/MWh. Furnizorii au achiziționat și o mică cantitate de gaze din import, a căror costuri nu o putem estima din lipsa de date și o prezumăm anulată de discounturile la prețul mediu pe care unii furnizori le-au obținut prin contractele bilaterale.
  • costul transportului cu gazele naturale este stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru același furnizor analizat fiind de 6,4 lei/MWh.
  • Costul cu înmagazinarea gazelor este stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru același furnizor fiind de 1,19 lei/MWh (tarifele de înmagazinare stabilite pentru ANRE 11,96 lei/MWh și cota parte din gaze înmagazinate și apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca 10%).

Adăugând la cei 71,65 lei/MWh costul cu transportul și costul cu înmagazinarea gazelor naturale, obținem un CUG 79,24 lei/MWh. Această valoare este cu 2,24 lei/MWh mai mică decât CUG-ul abrobat de ANRE în perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh. Pe scurt dacă prezumțiile făcute sunt corecte, populația care primește gaze de la acest furnizor ar fi trebuit să beneficieze exclusiv în anul 2017 de o reducere a prețului cu 1,9%.

 

Situația de după 10 ianuarie 2018

Analizând elementele costului unitar cu gazele (CUG) achiziționate de același furnizor după data de 10 ianuarie 2018, avem următoarea situație prezumtivă:

  • prețul mediu ponderat al gazelor achiziționate pe BRM (prin ordin de inițiere a achiziției) cu livrare în anul 2018 (gaze din producția internă) de către acest furnizor a fost de 74,13 lei/MWh. Furnizorul analizat probabil va achiziționa și o cantiate de gaze din import pentru populație, a căror costuri nu le putem estima din lipsa de date și o prezumăm anulată de comportamentul furnizorului de a vinde și cumpăra în aceeași zi o cantitate de gaze, aparent în pierdere, dar în fapt efectuând o inginerie, care i-a adus un dublu profit – un important câștig din vânzarea gazelor și achiziția unor gaze mai scumpe de pe bursă care să-i justifice pretenția creșterii CUG-ului pentru gazele vândute populației.
  • Costul transportului cu gazele naturale este stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru furnizorul analizat fiind de 6,4 lei/MWh.
  • Costul cu înmagazinarea gazelor este stabilit de ANRE, valoarea calculată de susbsemnatul pentru furnizorul analizat fiind de 1,79 lei/MWh (tarifele de înmagazinare stabilite pentru ANRE 11,96 lei/MWh și cota parte din gaze înmagazinate și apreciate ca fiind folosite efectiv de furnizor la nivelul perioadei considerate la cca 15%).

Poate că puținele datele publice disponibile și folosite în aceste calcule nu reflectă cu exactitate toate costurile în determinarea CUG, așteptăm ca transparența pe care legea gazelor o stabilește ca obligativitate să aducă în spațiul public date care să prezinte corect care sunt costurile unitare legale ale gazelor naturale pentru fiecare furnizor din piață, pentru ca populația să înțeleagă: De ce sărăcește energetic?

RomaniaEnglishRussia