mai 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Circ și pâine – criză și ordonanțe

“Panem et circenses” o conotaţie peiorativă, denunţând tentativa împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, de a atrage bunăvoinţa poporului oferindu-i distracţie – jocuri de circ – iar la finalul acestora, hrană cât să-şi potolească foamea. Altfel spus, conducătorii Romei au observat că pot distrage atenţia mulţimii şi pot potoli eventualele nemulţumiri şi revolte cu un preţ destul de mic.

Ordonanța de urgență aprobată de Guvernul României care urma să plafoneze prețul pentru orice consumator de energie, conform prezentării oficiale, de fapt nu plafonează nimic pentru consumatori. Circul rezolvării crizei energiei din ultimele 2 luni, cu care a fost distrat (distras) poporul, finalizat cu Ordonanța care salva economia românească prin plafonarea prețului electricității la consumatorul final la 1,3 lei/kWh se dovedește că în fapt nu conține nici o astfel de măsură. Conține doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane, care vor fi plătite de consumatorii finali, și care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale și lunare să reușească să controleze în același timp și cantitatea și prețul de pe piața de energie.

Aflăm acum, adică când s-a publicat ordonanța de urgență de plafonare a prețului la consumatorul final, că defapt prețul nu s-a plafonat, dar urmează să se plafoneze în Parlament prin modificarea Ordonanței de dinaintea Ordonanței care s-a aprobat vineri. Adică dezbateriile (circul) vor va mai continua, poporul nu trebuie să aibă timp să înțeleagă. Si mai ales se mai oferă odată speranța unei energii ieftine peste alte câteva luni.

Dincolo de faptul că această criză energetică a fost folosită, ca metodă de a strânge bani la bugetul de stat, ea a devenit și un important vehicul electoral, creem o problemă (printr-un act  administrativ), stabilim niște vinovați, aplicăm câteva amenzi și venim cu soluția salvatoare.

Ingredientul împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, aplicat  într-o perioadă tulbure a României!

Și funcționează!

RomaniaEnglishRussia