iulie 12, 2024 RomaniaEnglishRussia

Pretul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Ultimele tranzacții effectuate pe BRM, plaseaza pretul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România. Asociația Energia Inteligentă într-un studiu realizat recent, a calculat modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor naturale în România între 1914 – 2021, (2021 – preț mediu estimat) și raportul între evoluția prețului gazelor și salariul mediu al românilor.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, preț stabilit ca urmare a ponderii mare a gazelor din import, și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile  produselor petroliere care atunci, ca și acum au atins valori foarte mari.

Situația de astăzi a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care putem să evidențăm:

  • Cresterea prețului gazelor pe bursele din Europa,
  • Creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an
  • Exportului gazelor naturale românești
  • Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară și care a determinat ca în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau să se mențină mult mai ridicate

Este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic de la divizarea societății integrate a gazelor naturale.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor.

RomaniaEnglishRussia