![](https://asociatiaenergiainteligenta.ro/wp-content/uploads/2023/11/WhatsApp-Image-2023-11-14-at-10.44.19-AM.jpeg)
Inerția mare a instituțiilor de stat, lipsa cunoașterii în detaliu a realităților din teren, lipsa resurselor umane și materiale fac ca unele acțiuni să se lase mult așteptate. Nenumăratele încercări de electrificare a tuturor gospodăriilor din România au eșuat[1]. Dezvoltarea unor Parteneriate Publice Voluntare poate determina acoperirea acestor lipsuri și eliminarea eșecurilor viitoare.
Asociația Energia Inteligentă a transmis numeroase semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă (oameni care nu au acces și nici speranța de a avea în viitor access la energie electrică) și a încercat în ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viață, să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații, aducând astfel lumina în 34 de gospodarii izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.
Exemplul realizat de AEI trebuie să fie continuat într-un mod instituțional astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă – case fără energie electrică.
AEI s-a oferit voluntar să se implice în această acțiune și să deruleze unele operațiuni în baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel încât să se acopere lipsa parțială a expertizei și să identifice fondurile necesare.
În acest sens, în luna noiembrie a acestui an, Asociatia Energia Inteligenta a semnat cu Ministerul Energiei Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România (PCSE) cu scopul de a eradica sărăcia energetică extremă – zero case fără energie electrică.
Sub umbrela Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice vom continua proiectul ”Energie pentru Viață”, care își propune montarea panourilor fotovoltaice în gospodăriile care nu beneficiază de electricitate, iar în următoarea perioadă va fi realizată inventarierea locuințelor din România, fără energie electrică în vederea identificării unor soluții de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră și a atingerii țintei de 0 gospodării fară electricitate.
Parteneriatul își propune derularea următoarelor activități:
– inventarierea în teren a tuturor imobilelor fără energie electrică din România și realizarea Registrului Electronic Național al Gospodăriilor Fără Energiei Electrică din România.
– propuneri de politici publice privind reducerea saraciei energetice extreme în România
– derularea de studii de soluție și reducere efectivă a saraciei energetice extreme.
– activități de reducere efectivă a sărăciei energetice extreme prin resursele atrase.
Proiectul „Energie pentru viață” s-a bucurat încă de la lansare de un real sprijin din partea reprezentanților mass-media, de aceea, la inițiativa doamnei Monica Ghiurco, Realizator TVR, vom forma Comunitatea de Sprijin pentru Combaterea Sărăciei Energetice care să susțină și să mediatizeze programele pe care urmează să le derulăm în cadrul parteneriatului încheiat cu Ministerul Energiei, astfel încât aceastea să fie cunoscute de un număr mare de oameni și să atragă cât mai mulți finanțatori.
Dumitru Chisăliță,
Presedinte, Asociația Energia Inteligentă
[1] Aici găsiți motivele: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/ )
More Stories
Trump cere UE să cumpere mai multe gaze americane pentru a evita suprataxarea exporturilor. Este această conjunctură benefică pentru UE?
Ce schimbă amânarea cu 3 / 6 luni a liberalizării pieței de gaze și energie electrică?
Oferte de preț pentru energie electrică de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie 2025!
Reziliență – Restructurare – Reconstrucție. Manifest Energetic pentru România.