iunie 15, 2024 RomaniaEnglishRussia

Congresul Central European al Gazelor Naturale

Sibiul a găzduit în perioada 27-29 septembrie Congresul Central-European al gazelor Naturale – ediția 2023, eveniment organizat de compania Transgaz, care a reunit specialiști români și străini din sectorul energetic. În cele trei zile de conferință, discuțiile s-au concentrat pe subiecte precum incertitudinea geostrategică pe piața europeană de energie, investiții în infrastructura gazieră națională – vector de dezvoltare sustenabilă a comunității locale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și a rutelor de transport în Europa Centrală, de Sud-Est și Balcani, consolidarea securității energetice europene, finanțarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gaziere din Europa Centrală, de Sud-Est și Balcani, optimizarea proceselor din industria energetică prin utilizarea noilor tehnologii digitale și diplomație energetică – răspunsuri la provocări și scenarii pentru viitor.

Prezent în cadrul dezbaterilor, Dumitru Chisaliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă a susținut necesitatea unei abordări inteligente a schimbărilor viitoare astfel încât să nu afecteze România din punct de vedere strategic, social sau economic.

Congresul Central – European al Gazelor Naturale este organizat într-un moment definitoriu pentru securitatea energetică a Europei, în toamna celui de-al doilea an de conflict în Ucraina și reprezintă un excelent prilej de a sublinia importanța dialogului dintre autoritățile locale și companiile de utilități publice și faciliteaza permite schimbul de informații între specialiștii industriei de profil.

În deschiderea evenimentului, domnul Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA a declarat: “Este o mare onoare pentru Transgaz, pentru colegii mei din Transgaz, pentru toată zona de exploatare, transport, distribuţie şi furnizare a gazelor, să avem licenţa pentru anul acesta pentru a organiza, aici, în România, Congresul Central European al gazelor naturale. Şi nu întâmplător am ales locul în care l-am organizat: Transilvania, pentru că Transilvania este parte a Europei Centrale. Vreau să mulţumesc tuturor invitaţilor care au dat curs şi au participat la acest Congres, domnilor ambasadori care au depus eforturi deosebite să ajungă de la Bucureşti la Sibiu, celorlalţi invitaţi de la OTS-urile din Europa Centrală, din Balcani, din Grecia, din Bulgaria, Ungaria. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor care au venit alături de noi pentru organizarea acestui eveniment. Mă bucur că împreună am reuşit să aşezăm, încă o dată, România pe locul meritat pe scena europeană în ceea ce priveşte sectorul energetic”.

RomaniaEnglishRussia