mai 19, 2024 RomaniaEnglishRussia

Falimente în România

Consumatorii non casnici se confruntă de 6 luni cu presiunea creșterii continue a prețului la gaze. Acțiunea începută în luna februarie 2021 de către un grup mic de furnizori, prin metode de intimidare a consumatorilor cu scopul de a le impune prețuri mult mai ridicate decât prețurile din contractele existente sau din viitoarele contracte.

Semnalam în urmă cu 2 luni prin materialul intitulat Pumnul în gura consumatorilor (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4905&lang=ro ) că practica aceasta, nesancționată, falimentează consumatorii, și implicit în timp afectează și furnizorii corecți. Dar cel mai grav este că această practică nesancționată distruge ideea de piață liberă. Tot atunci atrăgeam atenția că următoarele victime vor fi consumatorii casnici, mult mai puțin informați și mai puțin vigilenți la ceea ce se întâmplă pe piață.
Ambele previziuni sunt împlinite astăzi, practica prin Notificări a creșterii prețurilor la consumatorii casnici este de acum cunoscută.
Deloc mediatizată, dar cu un impact socio-economic mult mai mare decât creșterea prețului gazelor pentru consumatorii casnici, creșterea enormă a prețului gazelor la consumatorii non casnici este de departe cea mai mare problemă a Pieței de Gaze Românești.

În ultima perioadă sute de consumatori industriali, s-au trezit cu notificări din partea actualului furnizor, de creșteri exorbitante a prețului, acțiune care a devenit o practică la nivelul tuturor furnizorilor.  

După ce în primăvară, au fost forțați sub amenințarea opririi livrării (a se vedea practica la intimidare descrisa aici https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4905&lang=ro), s-au încheiat contracte când prețul marfă al gazelor fără TVA le-a fost crescut de la (spre exemplificare):

  • Consumatorul 1 – 107,8 lei/MWh la 112,0 lei/MWh. O nouă Notificare primită de la furnizorul lor actual îi anunță sec, că în termen de 10 zile, fără necesitatea unui act additional trebuie să plătească un nou preț de 245,1 lei/MWh (creștere de 127% în 5 luni de zile).
  • Consumatorul 2 – 72,2 lei/MWh la 122,93 lei/MWh. O nouă Notificare primită de la furnizorul lor actual îi anunță sec, că în termen de 10 zile, fără necesitatea unui act additional trebuie să plătească un nou preț de 180,0 lei/MWh (creștere de 149% în 4 luni de zile).

Exemplu de Norificare primită de un Consumator de la Furnizorul său:

Aceasta se datorează contractului impus de furnizor care îi dă dreptul acestuia să facă ce vrea, inclusiv să I spună consumatorului cinic, dute și cumpără de unde vrei tu, dacă ai de unde!

Adăugând la această creștere a prețului la gaze, creșterea prețului la energie electrică cu cca 24%, creșterea prețului materiilor prime, datele statistice fiind raportate la lunile mai / iunie 2021 (adică nu au prins creșterile masive de preț la energie), poza falimentară este clară.

Conform statisticii realizate de eDevize (operator independent de programe de procesare devize), prețul materialelor de construcții au înregistrat următoarele creșteri:

Materiale – 15.06.2020 – 15.06.2021

  • Beton C20/25 – 12,2%;
  • Otel beton – 17,5%;
  • Ciment – 11%;
  • Cupru – 33,2%;
  • Lemn – 38,9%.

Alte exemple de creșteri transmise la sfârșitul lunii mai 2021 de către asociațiile profesionale din domeniul construcțiilor:

  • polistiren expandat EPS 120 creștere până la 58%;
  • polistiren extrudat creștere până la 14%;
  • oțel beton nefasonat creștere până la 59%;
  • ciment creștere până la 15%.

Federația Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), estimează o creștere a prețurilor la produsele alimentare în medie de 10-12%, iar în cazul cărnii de porc, unde necesarul de consum este asigurat în cea mai mare parte din import, creșterea ar putea ajunge până la 25%.

Conform INS in creșterile de preț in ultimul an s-au simțit și la unele produse alimentare, cum e uleiul care în iulie era mai scump cu 18% sau peștele, brânză și pâinea, cu 5%.

Lipsa implicării autorităților în ultimele 8 luni, pentru a da un semnal și a stopa abuzurile din piață, a determinat ca practica izolată a Pumnului în Gură pentru Consumatori să devină o practică națională, și este cauza a ceea ce se întâmplă în prezent.

Prosteala consumatorilor din în aceste Notificări trimise consumatorilor, trebuie să înceteze. Consumatorii trebuie să cunoască adevărul:

  • Prețurile medii pe piață nu au crescut cu 400%, aceste creșteri sunt estimate la cca 45% (iulie 2020 – iulie 2021)
  • Importurile chiar dacă au crescut în ultimul an de la 12% la 25%, nu justifică astfel de creșteri de preț,
  • Prețurile pe piață chiar dacă au crescut în ultimele luni, furnizorii au în portofoliu gaze achiziționate la prețuri sub 100 lei/MWh

Sigur în situații de criză, în haos, se fac cel mai ușor bani, dar apar și cele mai multe falimente.

RomaniaEnglishRussia