mai 16, 2024 RomaniaEnglishRussia

Analiza elementelor de cauzalitate ale creșterii prețurilor la energie – FEL România și AEI

Consumatorii români se confruntă cu o creștere a prețurilor la toate formele de energie. În mod greșit aceasta este pusă pe seama liberalizării piețelor de energie.

Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu crește sau scade prețul – ci doar stabilește premisele pentru a reflecta în mod fidel starea și dinamica înregistrată de sectorul energetic.

Prețul energiei de astăzi, este costul pe care-l generează situația din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone.

În esență, unele dintre principalele motive generatoare a situației din prezent se înscriu pe următoarele coordonate:
– variația prețului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) – Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
– fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creștere de 23.1% în 2020 vs. 2019;
– creșterea accelerată a prețului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se
tranzacționează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat;
– continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
– reconfigurarea ecuației geopolitice regionale prin decizia Federației Ruse de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei;
– revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan național odată cu ridicarea restricțiilor pandemice.

Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziție, înmagazinare (după caz), transport, distribuție și taxe reglementate.

Însă, dintre acestea, doar costurile de achiziție vor crește, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.

Ca urmare a creșterii prețului de achiziție a energiei, în contextul liberalizării piețelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care și consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor/ furnizorilor de energie și gaze naturale de maximizare a câștigurilor înregistrate.

Analizând influențele din piață, constatăm că situația este mult mai complexă, obiectivă și cu implicații la nivelul economiei naționale.

De aceea, este important să înțelegem fenomenul, să identificăm cauzele și să informăm stakeholderii despre importanța solidarității lor în fața acestei provocări comune.

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, lansează astăzi o analiză a elementelor de cauzalitate ale creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

RomaniaEnglishRussia