mai 17, 2024 RomaniaEnglishRussia

Energie pentru Viață

Asociația Energia Inteligentă, la împlinirea a 5 ani de activitate, a inițiat proiectul ”Energie pentru Viață” prin care își propune să monteze panouri fotovoltaice în cel puțin 5 gospodării izolate, situate in Munții Apuseni.

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

”Vrem să aducem o rază de speranță acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri  fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni în vârstă care și-au petrecut întreaga viață în aceste locuri și pentru care traiul în aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei înaintate. În momentul de față, folosesc lămpi cu gaz și lumânări pentru a face lumină în case, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Prin această inițiativă ne propunem să facem o diferență pentru familiile vizate de acest proiect și totodată să creștem gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr atât de mare de gospodării fără electricitate. Suntem încrezători că putem atrage finanțarea necesară pentru montarea panourilor fotovoltaice și invităm atât companiile cât și cetățenii să se alăture proiectului nostru și să ne sprijine financiar. Implicarea lor poate schimba în bine viața semenilor noștri, pentru ca implementarea proiectului ”Energie pentru Viață” depinde de finanțările atrase.

RomaniaEnglishRussia