iulie 12, 2024 RomaniaEnglishRussia

Asociația Energia Inteligentă aprinde lumina și în Munții Gurghiului, în pragul Sărbătorilor de iarnă

Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a patra etapă a proiectului „Energie pentru Viață” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Gurghiului. Astfel, locuitorii celor cinci case din satul Valea Rotundă, Comuna Dealu, Județ Harghita care nu au fost niciodată electrificate, vor petrece primele Sărbători de iarnă din viața lor în locuințe iluminate cu ajutorul curentului electric. Beneficiarii acestei etape a proiectului „Energie pentru Viață” sunt persoane de toate vârstele; cel mai tânăr locuitor are vârsta de 7 luni, iar cel mai vârstnic, 74 de ani.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viață” a fost primit cu mult entuziasm și a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în patru etape: localitatea Întregalde, Județ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Județ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja și Vintileasca, Județ Vrancea (septembrie 2022) și satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Județ Harghita (decembrie 2022).

”Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societății, proiecte care pot schimba în bine viața semenilor noștri și care în același timp au un puternic mesaj social. Dezvoltarea durabilă pe care ne-o dorim cu toții se poate obține doar arătând grijă față de oameni și mediu. Prin ”Energie pentru viață” am reușit să schimbăm în bine viața beneficiarilor acestui proiect, aducând pentru prima dată curent electric în casele lor, în timp ce am folosit energie din surse regenerabile. Așa cum am mai spus, „Energie pentru viață” este un proiect despre oameni și cu oameni. Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric în casele lor nici măcar o zi și cu oameni care au făcut ca lucrurile sa se întâmple și ca lumina electrică sa ajungă în aceste case, fie ca sunt ei sponsori, susținători sau voluntari în cauza noastră. Le suntem recunoscători tuturor pentru implicare, pentru că au adus o rază de speranță în viața beneficiarilor proiectului și sperăm să nu ne oprim aici, ci să devină o tradiție și să continuăm acest proiect și în anii următori” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viață”, Asociația Energia Inteligentă și-a propus atât atragerea finanțărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât și tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea pe parcursul acestei inițiativei în toate etapele proiectului a adus o schimbare în bine, iar Energia a putut să apară în Viața tuturor beneficiarilor.

RomaniaEnglishRussia