septembrie 21, 2020

Semnal tras de ANRE: tarifele la gaze vor crește

Maria Mânicuță, director în cadrul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, la o coferință organizată de publicația “Focus Energetic”, afirma că: “În acest an BRUA urmează să fie finalizată, dar dacă nu am rezolvat cu extracția gazelor din Marea Neagră, mă gândesc ce vom transporta prin această conductă. Mai ales să se dezvoltă, la sud de noi o altă conductă, din Turcia-Bulgaria spre Slovenia, Slovacia, Italia. Transgaz va trebui să recupereze prin tarifele de transport aceste investiții, de anul viitor, sperăm să nu fie doar povara consumatorului român”.

Am prognozat această situație încă de acum câțiva ani. BRUA în viitorul apropiat aduce costuri suplimentare pentru consumatorii de gaze din România. Zecile de construcții de conducte efectuate în numele „gazeificării” României, vor duce la o creștere constantă a tarifelor în anii următori. Construcția conductelor de transport gaze pentru Republica Moldova, probabil vor fi achitate, cel puțin parțial, tot de către Români.

Aprecierea mea este că tarifele de transport ar trebui să se dubleze în următorii 2-3 ani după recepționarea tuturor investițiilor în curs.

Este însă și un lucru bun, cu fiecare milion de euro investit de compania de transport crește venitul încasat de conducerea companiei care este bonificată în funcție de volumul investițiilor și nu de rentabilitatea investițiilor, așa cum Asociația Energia Inteligentă prin reprezentanții săi o cere încă din anul 2013, momentul instalării Managementului Privat la TRANSGAZ.
Iată avertismentul meu din anul 2013 când s-a instalat Managementul Privat la Transgaz: https://www.contributors.ro/planul-de-administrare-al-transgaz-o-analiza-usor-critica/