mai 16, 2024 RomaniaEnglishRussia

Prețul Gazelor Naturale în România, Buletin trimestrial realizat de Asociația Energia Inteligentă,, Vol V

  • Editorial– Piața liberalizată de gaze între iluzie și adevăr

Piața liberă de gaze natural este singura soluție pentru a se obține un preț corect la gaze, eliminarea abuzurilor și înavuțirea nemeritată a unora. Dar pentru a ajunge la o piață liberă și mai ales pentru a asigura funcționarea acesteia nu este suficient să o definim, să o afirmăm sau să ne-o dorim. Piața la fel ca orice lucru din lumea aceasta se construiește. Ea necesită cunoștințe specifice la nivelul participanților la aceasta, necesită instituții care să protejeze, corecteze și sancționeze comportamentul neadecvat al jucătorilor, necesită reguli care să anticipeze unele mișcări speculative ale jucătorilor, necesită multă rigoare, hotărâre și profesionalism. Piața de gaze din România, a apărut ca o iluzie, în fapt ca mai multe iluzii, care s-au dezvoltat în mai multe direcții multe antagonice, ajungând astăzi să tindă să-i sufoce pe cei care joacă în ea (consumatori, furnizori, autorități, instituții etc.).  După 18 ani de la inițierea liberalizării pieței de gaze, pe când ar fi trebuit să sărbătorim atingerea maturității în această piață, se desprinde tot mai mult ideea intervenționismului, a măsurilor arbitrar-administrative etc., adică a desființării pieței libere. Dacă aceste manifestări au loc la creșteri ale prețului gazelor marfă cu 10-15%, ce se va întâmpla atunci când prețul gazelor marfă se va dubla? Se naște o întrebare: între iluzia unei piețe libere de gaze și o piață adevărat-administrativă care este diferența? Răspunsul pentru consumator este: niciuna! Diferența este doar pentru ceilalți participanți, deoarece s-ar muta profitul de la unii la alții.

 

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în România

Prețul mediu ponderat al gazelor naturale care s-a format în ultimele 7 trimestre pe bursă a avut un grad relative ridicat de predictibilitate. A existat o tendință manipulatorie în toamna anului trecut, care a adus ușoare modificări în prețul gazelor naturale pe piața de gaze din România și tendința din primăvara acestui an care a adus diferențe mari între un trend previzionat și prețul mediu ponderat ce s-a stabilit pe bursa.

Piața en-gros. Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie 2018 – septembrie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate cu livrare în luna respectivă, luând în considerare toate tipurile de gaze tranzacționate. Se poate observa că începând cu trimestrul II 2018, a apărut o inflexiune a trendului curbei prețului mediu ponderat, acesta crescând în trimestrul III 2018 cu 10,7% față de trimestrul III 2017 pentru gazele tranzacționate, și preconizându-se o creștere de până la 20,8% a prețului în trimestrul IV 2018, față de trimestrul IV 2017.  Analizând limitele minime / maxime de preț ale gazelor tranzacționate pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM livrate în anul 2017 și cele care urmează să fie livrate până în decembrie 2018, am estimat o tendință de creștere a prețului gazelor peste trendul anului 2017 cu cca. 9,9% pentru gazele din producția curentă; cu cca. 14,8% pentru gazele din import și cu cca. 10,4% pentru gazele din depozitele de înmagazinare.

Piața en-detail . Dacă tranzacțiile prin intermediul bursei pe piața en detail a scăzut mult în ultimele trimestre, mai nou și tranzacțiile pe piața en gros au scăzut semnificativ. Pentru a putea face o comparație asupra prețurilor gazelor tranzacționate, gaz-marfă, am aproximat pentru fiecare consumator care a tranzacționat, tarifele reglementate aferente și am dedus astfel prețul gazului marfă, prețuri valabile din luna de tranzacționare timp de un an de zile. Prețurile medii ale tranzacțiilor effectuate pe piața en detail, în perioada octombrie 2017 și iunie 2018, au fost într-o continuă creștere depășind pragul de 30%.

Piața rezidențială. Tendințele de preț al gazelor naturale, atât pentru gazele din producția internă, dar mai ales pentru gazele din import care vor fi necesare în sezonul rece, dar și necesitatea folosirii gazelor din depozite, vor duce la posibilitatea creșterii prețului gazelor naturale la populație în sezonul rece cu cca. 10-15%, dacă luăm în considerare exclusiv prețurile din tranzacțiile derulate prin intermediul BRM.

  • Istoric și tendințe ale prețului gazelor în lume

Analizând tendințele pe plan mondial ale prețului gazelor naturale, se desprinde tendința de creștere a prețului gazelor naturale. Bursa CEGH din Viena, cea mai apropiată bursă de gaze din Europa de România, prezintă o puternică creștere a prețului gazelor natural în Q4-18, față de Q4-17 conform contractelor futures, creștere care poate să fie cu până la 37%. Experiența anilor trecuți permit folosirea acestui preț ca un reper pentru prețul gazelor din Federația Rusă vândute în Europa Centrală și de Est.

Analizând trendul de preț al gazelor naturale din SUA în prețuri futures Q4-18 față de prețul mediu stabilit în Q4-17, se poate observa o tendință de creștere semnificativă a prețului gazelor care după unele analize va fi de 8-16%.

  • Prognoza meteo

Următoarele trei luni vor aduce un regim cu valori termice în limitele mediilor climatologice lunare. (Sursa ANM).

 

RomaniaEnglishRussia