decembrie 8, 2023 RomaniaEnglishRussia

Timpul trece, facturile cu preț ridicat la energie vin

14 milioane de românii, consumatori de energie electrică, au fost supuși în ultimele 3 luni unui proces de neinformare, dezinformare și manipulare, care se înscrie în fapt, în tot ceea ce a caracterizat România în ultimii 31 de ani (revoluție, 10 august etc.).

Cu toate că au existat 360 de zile în anul 2020 în care oamenii puteau să fie informații (informați eficient și nu formal prin foi puse în plicuri, care în mod current nu sunt citite), acest lucru nu s-a întâmplat astfel încât, în luna decembrie 2020, 9 din 10 consumatori nu știau că se va schimba ceva pe piața de energiei electrică, iar procentul consumatorilor casnici care au trecut în anul 2020 pe piața liberă de energie electrică fiind sub 1%.

Trecerea peste noapte a 80% din populația României în piața Serviciului Universal, concomitent cu creșterea prețului energiei electrice cu până la 26%, a determinat dezlănțuirea unui întreg val de dezinformări din partea instituțiilor: nu va crește prețul la energie, prețul energiei în anul 2020 a fost mult prea mic, se va modifica legislația astfel încât oamenii să nu plătească mai mult etc. și a unui șir de fake newsuri: amânarea cu 6 luni, instituirea unei perioade de tranziție etc. (aspect care au creat în mintea oamenilor ideea ca se va menține situația anterioară datei de 1 ianuarie 2021), și uite așa au trecut două luni de când consumatorii achită prețuri mai mari la energiei. Majoritatea au acceptat deja ideea că o să plătească mai mult energia electrică, prizonieri ai comportamentului care ține pe loc Romania de 30 de ani: Ce să faci? Nu ai ce să faci!  

Ultima găselniță, aruncată în urmă cu 2 luni, tot cu scopul de a trece timpul și a plăti facturile, au fost cu privire la aplicarea unui discount care să anuleze creșterea facturii la energia electrică. Astfel, mai trece o lună în care consumatorii vor achita facturile plini de speranță că chiar nu au fost mințiți.

Analizând prețurile dintre Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorilor actuali din piața, așa cum sunt ele prezentate în Comparatorul de Prețuri al ANRE, putem să observăm că există o diferență mică între prețul de Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorului actual (excepție face ENEL).

Această construcție a fost realizată tocmai pentru a induce consumatoriilor ideea că li se va aplica un discount la prețul din Serviciul Universal și aceștia vor avea astfel cel mai mic preț din piață, adică nu vor fi afectați de prețul Serviciuluoi Universal.

În situatia în care se aplică un astfel de discount, astfel încât consumatorii să achite un preț similar cu prețul celei mai mici oferte ale furniorilor actuali, aceștia ar plăti un preț mai mic cu până la 3% față de prețul achitat în present.

Cele mai mici oferte ale furnizorilor din piața de energie conform Comparatorului de prețuri al ANRE, sunt mai mici cu până la 23% față de prețul cel mai mic ofertat de furniorul actual al consumatorului casnic aflat în Serviciul Universal.

Mai exact un consummator din Timișoara, care consuma 500 kWh/lună, plătea într-o lună:

  • preț reglementat : 317,62 lei (dispărut la 1 ianuarie 2021)
  • preț Serviciu Universal : 399,30 lei (aplicat de la 1 ianuarie 2021)
  • preț Serviciu Universal cu discount posibil anunțat de 0,01 lei/kWh : 393,45 lei (posibil a fi aplicat)
  • preț piață concurențială : 311,43 lei

Astfel, putem observa cum derutarea indusă ar putea aduce acestui consumator o economie lunară de 6 lei prin discountul anunțat, față de 88 lei cît ar obține în piața concurențială, respectiv 81,68 lei cât plătea în luna decembrie 2020.

RomaniaEnglishRussia