Situația energetică a țărilor din estul Europei ar putea deveni critică după decuplarea treptată de la importurile de gaze, petrol și cărbune din Federația Rusă. Statele Unite au devenit actorul principal în furnizarea de soluții, cele mai recente acorduri fiind încheiate cu România și Bulgaria.
Interconectarea Gr-Bg-Ro, cerută de NATO
În octombrie 2023, miniștrii apărării din Grecia, Bulgaria și Romania au semnat o scrisoare de intenție pentru realizarea unei rețele de conducte de combustibil a NATO către flancul de est al alianței. Aceasta ar lega portul Alexadroupolis de porturile Varna și Constanța.
În 11 iulie 2024, miniștrii apărării din cele trei țări s-au reunit din nou, la Washington, la summitul dedicat aniversării înființării Alianței Nord-Atlantice, unde au semnat o altă scrisoare de intenție, care se referă la crearea unui coridor de mobilitate militară armonizată (Harmonized Military Mobility Corridor). Acest coridor este destinat deplasarării eficiente a personalului și echipamentelor militare fără a folosi Strâmtoarea Bosfor, care este controlată de Turcia, mărind astfeș ruta „conductei NATO” până la portul grecesc Salonic și introducând pe traseu și portul din Kavala.
Cele două proiecte au ca scop interconectarea infrastructurilor și rețelelor aferente dintre cele cinci porturi, ca răspuns la provocările rusești asupra securității din zona Mării Negre, asigurând o mobilitate sporită a forțelor militare și eliminarea birocrației existente. Astfel, se va lucra asupra procedurilor naționale pentru reducerea timpului necesar eliberării permiselor de tranzit. (În localitatea Mihail Kogălniceanu, aflată la câțiva kilometri de Constanța, se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, care va avea o suprafață de 30 kilometri pătrați și unde se va transfera o parte din personalul și logistica de la Ramstein.)
Linia de interconectare între principalele porturi Grecia-Bulgaria-România (Cosmin Păcuraru)
Conectarea electro-energetică a Bulgariei
Pe 22 iulie 2024, operatorul de transport de energie electrică bulgar ESO – EAD, a primit un grant de 1,5 milioane USD de la Agenția de Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite, USTDA pentru finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui coridor energetic Est-Vest. Proiectul are ca scop conectarea sistemelor de transport de energie electrică dintre Turcia, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania și Muntenegru și, posibil, Italia.
More Stories
Moarte sau (Energie pentru) Viață pentru oamenii care stau în bezna caselor fără energie electrică
Plafonarea prețului la gaze nu este pentru cei săraci!
De ce au crescut prețurile la gaze în ultimii 3 ani?
Facturile la gaze vin luna asta cu o majorare de 19% a tarifelor de distribuție