ianuarie 25, 2025 RomaniaEnglish

De ce energia electrică e scumpă?

n luna mai niște cetățeni, fani ai regenerabilelor, se bucurau bolând că avem prețuri negative la energia electrică, sparând că așa vor rămâne. Luna iulie a adus pe aceeși piață (pentru ziua următoare – PZU) prețuri de peste 4500 de lei.

În articolul de azi încerc să fac unele clarificări. Astfel am extras prețurile din OPCOM și situația sistemului energetic național (SEN) din site-ul Treanselectrica pentru a vedea exact ce s-a petrecut în zilele cu prețuri negative și cu prețuri maxime.

Cel mai mic preț – cea mai mică producție – cel mai mic consum

Cunoastem că avem un consum minim în zilele de weekend și de consum maxim doar în zilele de marți, miercuri și joi. Astfel prețuri minime au fost înregistrate în zilele de sfârșit de săptămână din luna mai. Consumul minim, de 3069 MWh, a fost în ziua de 5.05.2024 la ora 14, dar prețurile nu au scăzut decât până la aproximativ -4 lei / MWh.

Explicațiile sunt: în weekend și de sărbătorile legale economia nu lucrează, iar între 1 – 5 mai a fost o minivacanță, temperaturile au fost în jur de 25 de grade, deci nu au existat cerințe de încălzire sau răcire a mediului, după declanșarea crizei energetice în 2021, economia a început să se contracte, multe companii mici au fost închise iar companiile mari și-au redus producția.

Întâi trebuie să vedem cum arată producția și consumul de energie electrică :

Fig 1 – Producția și consumul în ziua de joi 1.05.2024 între orele de preț minim (sursa: Transelectrica)

Cea mai mică producție a fost tot în “mica vacanță de 1 mai”, pe 5 mai la ora 14.00, în care deasemenea au fost prețuri negative. Dar rămânem la ziua cu cel mai mic preț înregistrat, 1 mai. Din datele Transelectrica, prima observație este că și la cel mai mic consum, avem o producție mica și înregistram importuri. Producția pe cărbune, care este cea mai scumpă a fost destul de mică. La fel producția pe gaze. Nuclearul a mers cu un reactor. Regenerabilele au excelat, eolianul producând spre 900 MWh și fotovoltaicul ajungând la aproape 1000 MWh.

Cel mai mic preț inregistrat pe piața pentru ziua urmatoare (PZU) din toata istoria OPCOM a fost înregistrat de 1 mai 2024. Cum este posibil ca să existe prețuri negative în piață?

Să explicăm: OPCOM are mai multe piețe, piețele de contracte bilaterale ce se a adresează marilor producători și consumatori (industriali sau furnizorilor cu mulți consumatori casnici) și mai există piețele spot, cea pentru ziua următoare și intrazilnică (intraday).

Pe piețele contractelor bilaterale vând deobicei producătorii care au producție în bandă (continuă): nuclearul, gazul și cărbunele și cantități mici hidro. Pe piețele spot vând toți producătorii și acestea reprezintă un procent prea mare față de alte țări, peste 40%.

Continuarea pe Contributors.ro

RomaniaEnglish