May 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Scrisoare deschisă către Guvernul României – Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, pentru a reduce impactul socio-economic determinat de creșterea prețului la energie

Asociația Energia Inteligentă, în ultimele 12 luni, prin peste 500 de poziții publice a prezentat pericolul iminenței creșterii prețului la toate formele de energie și a solicitat măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât și politici publice care să prevină/diminueze creșterea prețului la energie.

Având în vedere că s-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor noncasnici  (care va fi percepută în lunile următoare), Asociația Energia Inteligentă reia solictarea inaintata catre Guvernul Romaniei in data de 9 august 2021, a realizarii unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii grave cu care ne confruntăm, asigurarea suportabilității bugetului de stat și eliminarea haosului creat pe piața de gaze.

Piața Reglementată a FUI a permis creșteri ale prețului de vânzare a gazelor cu până la 38 de ori în ultimele 18 luni și a determinat furnizorii să refuze vânzarea de gaze pe piața liberă și aceștia să vândă clienților doar în regim de FUI, la prețuri mult mai mari. Frnizorii vând cliențiilor doar în regim FUI și astfel impun statului obligația de a compensa facturi mult mai mari, la prețul de FUI și nu la prețuri corecte. Acum furnizorii merg la FUI, unde câștigă cât vor ei și statul se întreabă de ce a estimat plați pentru plafonare de 16 miliarde lei și acum acestea ajung la 30 miliarde lei.

Avănd în vedere tendințele menținerii creșterii prețului la gaze naturale și energie electrică cel puțin până în primăvara 2023, considerăm că se impune ca primă măsură, intervenția urgentă a Guvernului prin măsuri care vor face preţurile la gaze, energie termică, lemne de foc și electricitate să fie mai accesibile pe termen scurt, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii.

Asociația Energia Inteligentă înaintează Guvernului unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică aplicat gazelor naturale pentru perioada septembrie 2022 – aprilie 2025 (același Plan care a fost propus și în august 2022).

Apreciem, că în situația actuală o singură măsură nu poate să reducă impactul prețului diferitelor forme de energie asupra consumatorilor, fiind necesar un pachet de măsuri. În acest context supraimpozitarea profiturilor este o măsură exclusive de a colecta bani suplimentari la buget, dar istoria supraimpozitării practicate în România din anul 2013 a arătat că nu aduce și prețuri mai mici.

România are nevoie de metode de a reduce facturile și aceasta ar trebui să fie obiectivul urmărit.

RomaniaEnglishRussia