În România, țară Europeana, în secolul XXI, există locuințe fără energie electrică! Marea lor majoritate se afla în zone montane izolate, fără șanse concrete de a fi racordate la rețeaua de energie electrică și aproape jumătate din locuitorii lor sunt minori.
Asociația Energia Inteligentă a lansat în vara anului 2021 „Energie pentru viață” cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind sărăcia energetică extremă din România. Proiectul constă în montarea de panouri fotovoltaice în gospodării situate în zone montane izolate, cu căi de acces dificil de parcurs, fără șanse de a fi racordate în viitorul apropiat la rețeaua de energie electrică. În cei 3 ani de la lansarea proiectului, Asociația Energia Inteligentă a electrificat un număr total de 34 de gospodării aflate în Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.
În luna noiembrie a anului 2023, Asociația Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme. Cu sprijinul Ministerului Energiei, în cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și întocmirea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România”, a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani și reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică prin simplul fapt că el constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România, cât și pentru întreprinderea unor acțiuni concrete de reducere a sărăciei energetice extreme precum proiectul „Energie pentru viață”.
Asociația Energia Inteligentă va continua să implementeze noi etape ale proiectului „Energie pentru viață” și să electrifice gospodării aflate în zone izolate, fără șanse de a fi conectate în viitorul apropiat la rețeaua de energie electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice. În toate cele șase etape derulate în cei 3 ani de la inițierea acestui proiect, societatea civilă a fost cea care și-a adus contribuția la electrificarea acestor gospodării. Una din cele mai mari realizări ale proiectului „Energie pentru viață”, pe lângă electrificarea caselor beneficiare, a fost creșterea gradului de conștientizare a sărăciei energetice extreme din România și crearea unei comunități puternice care a sprijinit demersul nostru și a devenit ambasador în lupta pentru atingerea dezideratului de 0 case locuite permanent fără energie electrică.
Împreună putem aduce și în viitor o rază de speranță în viața familiilor care trăiesc în case lipsite de „normalitate”, cea mai mare parte dintre ei aflându-se la limita sărăciei. Vă mulțumim pentru implicare!
„Energie pentru viață” a adus energie electrică în case aflate în zone de munte izolate, care nu au fost racordate niciodată la rețeaua de electricitate. De cele mai multe ori, locuitorii lor sunt bătrâni împovărați de ani și nevoi, pentru care viața a devenit puțin mai ușoară după instalarea de panouri fotovoltaice, dar și familii cu copii care în ciuda distanțelor mari merg la școală și își fac temele la lanternă sau la lumina lumânărilor. Fiecare ediție a proiectului a pus în lumină oameni remarcabili și povești impresionante desprinse parcă din cărți: panouri fotovoltaice transportate cu carul cu boi, pentru că până la locuința unde urmau a fi montate nu există drum de acces, o bătrână care a încetat din viață între momentul în care am realizat proiectul și montarea propriu-zisă a panourilor fotovoltaice întrebând „nu mai vin băieții ăia cu lumina”, o familie cu 12 copii, o casă în care locuiau 3 generații, cel mai tânăr membru având 7 luni – mămica lui a fost extrem de bucuroasă că îi va putea pune luminițe în bradul de Crăciun, gospodării îngrijite și frumos împodobite cu lucru de mână locuite de 2 bătrâni, soț și soție, în vârstă de 97, respectiv 93 de ani.
Proiectul „Energie pentru viață” a adus lumină și o rază de speranță în 35 de case din 25 de localități situate în 5 județe ale țării: comuna Întregalde, localitățile Modolești, Botani, Marinești, Ivăniș și Iliești, județul Alba (iunie 2021), comuna Lunca de Jos, cătunul Puntea Lupului, județ Harghita (octombrie 2021), comuna Vintileasca, localitățile Bahnele și Poiana Stoichii, comuna Vrâncioaia, localitățile Dealul Căpățanele și Dealul Vrascei și comuna Naruja, judetul Vrancea (august 2022), comuna Dealu, sat Valea Rotundă, județul Harghita (decembrie 2022), comuna Leșu, localitățile Horga, Fata și Blidărelu, sat Lunca Leșului, zonele Culmea Măgura, Dealul Frumos și Dealul Cățelului, judetul Bistrita-Năsăud (iunie 2023) cătunele Valea Bârgăului, Susenii Bârgaului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Tureac și Ciosa, judetul Bistrita-Năsăud (septembrie 2023).
În 2024 Asociația Energia Inteligentă aduce “Energie pentru Viață” în case din cătunul Peste Valea Bistrii, aparținând orașului Câmpeni din județul Alba.
Asociația Energia Inteligentă lansează cea de-a șaptea ediție a proiectului „Energie pentru Viață”, un pas înainte către dezideratul de 0 case fără energie electrică. La finalul lunii august, pentru 5 case din cătunul Peste Valea Bistrii, aparținând orașului Câmpeni, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică, diferența dintre întuneric și lumină, atunci când se înserează, o va face simpla apăsare a unui întrerupător, în urma instalării de panouri fotovoltaice în cadrul proiectului „Energie pentru viață”.
În luna noiembrie a anului 2023, Asociația Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme. Cu sprijinul Ministerului Energiei, în cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și întocmirea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România”, care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani și reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică prin simplul fapt că el constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România, cât și pentru întreprinderea unor acțiuni concrete de reducere a sărăciei energetice extreme precum proiectul „Energie pentru viață”.
Împreună putem aduce și în viitor o rază de speranță în viața familiilor care trăiesc în case lipsite de „normalitate”, cea mai mare parte dintre ei aflându-se la limita sărăciei. Vă mulțumim tuturor pentru implicare!
“Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România (RENGEER)” reprezintă inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din țara noastră și a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârstă de până în 18 ani. Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces.
Întocmirea acestui registru a fost posibilă în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice Extreme, încheiat între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei și reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică, deoarece constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România, cât și pentru întreprinderea unor acțiuni de reducere efectivă a acestu fenomen precum proiectul „Energie pentru viață”.
În luna noiembrie a anului 2023, Asociația Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme din România. Printre obiectivele acestui acord se numără: derularea de studii și analize de evaluare a gradului de sărăcie energetică extremă din România, propunerea unei serii de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme din țara noastră, inventarierea locuințelor care nu au energie electrică și crearea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România” și derularea de acțiuni de reducere efectivă a sărăciei energetice prin proiecte speciale, atragerea finanțărilor din surse publice și private, naționale sau europene și implementarea lor în vederea atingerii obiectivelor acestora.
Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a șasea etapă a proiectului „Energie pentru Viață” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate din comuna Prundul Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, zona Munților Bârgăului. Casele beneficiare ale proiectului nu au fost racordate niciodată la rețeaua de electricitate, iar locuitorii lor sunt persoane în vârstă și copii – o bunică ce își crește cu bucurie cei doi nepoți părăsiți de mamă, oameni bătrâni cu căsuțe curate și grădini îngrijite, cel mai în vârstă fiind o femeie de 97 de ani. De acum, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină, atunci când se înnoptează afară, va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător.
Povestea merge mai departe, iar Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a cincea etapă a proiectului „Energie pentru viată” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Rodnei. Astfel, pentru locuitorii a cinci case din comuna Leșu, județul Bistrița-Năsăud, care nu au fost niciodată electrificate, diferența dintre întuneric și lumină atunci când se înserează afară va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător. Printre beneficiarii acestei etape a proiectului se numără două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar și oameni în vârsta împovărați de ani și greutăți, cel mai în etate dintre aceștia fiind un bărbat în vârstă de 80 de ani.
Asociația Energia Inteligentă a finalizat cea de-a patra etapă a proiectului „Energie pentru Viață” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Gurghiului. Astfel, locuitorii celor cinci case din satul Valea Rotundă, Comuna Dealu, Județ Harghita care nu au fost niciodată electrificate, vor petrece primele Sărbători de iarnă din viața lor în locuințe iluminate cu ajutorul curentului electric. Beneficiarii acestei etape a proiectului „Energie pentru Viață” sunt persoane de toate vârstele; cel mai tânăr locuitor are vârsta de 7 luni, iar cel mai vârstnic, 74 de ani.
Asociația Energia Inteligentă a încheiat cea de-a treia ediție a proiectului „Energie pentru Viață” prin care va monta panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Vrancei. În cinci case situate în comunele Năruja și Vintileasca din Județul Vrancea, diferența dintre întuneric și lumină va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător, datorită companiilor care susțin acest proiect. „Energie pentru viață” este un proiect despre oameni și cu oameni. Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric în casele lor nici măcar o zi, deși au ajuns la vârste înaintate și cu oameni care au făcut ca lucrurile sa se întâmple și ca lumina electrică sa ajungă în aceste case, fie ca sunt ei sponsori, susținători sau voluntari în cauza noastră. Le suntem recunoscători tuturor!
Asociația Energia Inteligentă a montat panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate situate în Satul Puntea Lupului din Munții Ciucului, județ Harghita, prin cea de-a doua etapa a proiectului Energie pentru Viață. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat de compania Electrica Furnizare care a susținut integral această etapă a proiectului, demonstrând încă o dată responsabilitate față de comunitățile în care își desfășoară activitatea și implicare activă în dezvoltarea sustenabilă a României.
Asociația Energia Inteligentă a montat în iunie 2021 panouri fotovoltaice în cinci gospodării izolate în cadrul proiectului Energie pentru Viață. Lansat la începutul lunii martie, proiectul și-a propus montarea de panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Apuseni. Deși necesare, investițiile pentru conectarea acestor gospodării la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar, șansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici. În același timp, finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă, astfel, aceste gospodării nu aveau șanse de a avea energie electrică.
”Energie pentru Viață” a fost lansat cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, cu scopul de a face o diferență pentru familiile vizate de acest proiect. În același timp, asociația și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei, în 2018 peste 52,000 de gospodării nu aveau curent electric. O estimare a Asociației Energia Inteligentă arată faptul că, dintre acestea, aproximativ 9000 de gospodării nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, fiind situate suficient de departe pentru a nu fi racordate la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice.
”Proiectul Energie pentru viață a avut un ecou puternic în rândul companiilor unde am solicitat sprijin și într-un timp scurt am reușit să atragem finanțarea necesară pentru a monta panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate din Munții Apuseni. Am fost încrezători încă de la început că proiectul nostru va avea șanse de reușită și iată-ne astăzi, în Comuna Întregalde din Munții Apuseni unde am montat deja panourile fotovoltaice în 5 case vizată de acest proiect. Alături de echipa de montaj am petrecut câteva zile în această zonă și am dus la bun sfârșit instalarea panourilor și toate cele 5 case au acum curent electric. Viața locuitorilor acestor gospodării se va schimba cu mult în bine, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul companiilor care au crezut în proiectul nostru, ne-au susținut și cărora le mulțumim” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.
Monica David
Coordonator proiect Energie pentru Viață
Telefon: 0723.999.995
Email: monica.david@creativeandmore.ro