noiembrie 30, 2022 RomaniaEnglishRussia

Gătit în cuptorul solar – Eforie Nord

Deciziile luate la nivel european pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică vor revoluționa sectorul energetic și vor schimba lumea, construind un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor și fiecare dintre noi poate fi parte din soluție prin deciziile privind stilul de viață pe care îl adoptă.

Prin proiectul „Gătit în cuptorul solar”, primul de acest gen din România, Asociația Energia Inteligentă vrea să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat la resurselor energetice clasice și asupra nevoii crescânde de a arăta mai multă deschidere față de sursele sustenabile de energie.

Cea de-a doua etapă a proiectului se va desfășura sub forma unei demonstrații de gătit, unde 6 echipe se vor întrece în realizarea celor mai interesante preparate culinare, gătite în cuptoare solare, deci cu 0 consum de energie electrică sau gaz. Evenimentul va fi găzduit de Ana Hotels Europa Eforie Nord și este susținut de OMV Petrom și Villa Vinea. Regulamentul concursului și coordonarea juriului sunt asigurate de Chef Cezar Munteanu.

Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociației Energia Inteligentă.

„Schimbarea începe cu oameni și prin oameni. Prin acest proiect ne dorim ca în special tinerii să conștientizeze importanța folosirii energiei din surse regenerabile. Vrem să îi încurajăm să gândească diferit, să se implice în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice ”clasice” cu care au fost obișnuiți până acum. Poate că este un mod de a comunica puțin dus la extreme, sunt puțini cei care vor folosi cuptoare solare în rutina zilnică de pregătire a hranei, însă sperăm că tocmai datorită acestui lucru mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni”

Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte Dezvoltarea Afacerii, Divizia Gaze & Energie, OMV Petrom

“Atât eu cât și compania OMV Petrom ne bucurăm să susținem proiectul “Green Deal în Gastronomie. Gătitul în cuptorul solar, prin care este testată îndemânarea și originalitatea la gătitul alimentelor folosind cuptorul solar. Prin acest proiect contribuim la sprijinirea obiectivelor: creșterea gradului de conștientizare în rândul oamenilor, educarea tinerilor în ceea ce privește atingerea țintei de neutralitate climatică și importanța folosirii energiei din surse regenerabile și implicarea lor în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și încurajarea tuturor să gândească ”out of the box” și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice cu care au fost obișnuiți până acum. De asemenea, OMV Petrom susține educația non formală prin expunerea tinerilor la activități practice, cum ar fi gătitul, care se pot transforma în deprinderi folositoare în viața de zi cu zi si care ar putea sa îi ajute să devină mai independenți și mai încrezători în forțele proprii”

Iuliana Tasie, Director General, Ana Hotels Europa Eforie Nord:

“Credem în gesturi simple care pot contribui la schimbări pozitive, fie că este vorba despre crearea unor ateliere de reciclare creativă sau măsuri de protejarea mediului pe care le aplicăm deja în locațiile noastre. Faptul că ne-am alăturat acestui proiect inovativ a venit ca un gest firesc de continuare a acțiunilor noastre de protejare a mediului, dar și din dorința de a arăta oamenilor importanța găsirii a cât mai multor soluții nepoluante”

Chef Cezar Munteanu:

“Trăim vremuri neobișnuite și tulburi care ne cer să ne adaptăm, în care schimbarea face parte, deja, din viața noastră de zi cu zi. Iar asta trebuie să ne facă mai creativi și, în aceeași măsura, mai responsabili cu lumea în care trăim. Proiectul “Gătit in cuptorul solar” propus de Asociatia Energia Inteligentă are tot ceea ce-i trebuie sa ne provoace la creativitate și la adaptarea la un nou stil de viată. Sunt primul când vine vorba despre provocări, așa că, abia aștept sa fiu jurat într-o competiție, nu doar despre gătit, ci despre viată responsabilă”

RomaniaEnglishRussia