iulie 12, 2024 RomaniaEnglishRussia

Prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.

Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă în urmă cu 3 luni arăta că “Prețul la energie, cel putin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5685&lang=ro) “. La 3 luni concuziile îngrijorătoare ale studiului par să fi fost otimiste. Creșterea prețului gazelor pe cea mai importantă bursă din Europa: TTF – Olanda, într-o săptămană cu 63%, tendițele de reducere a livrărilor de gaze la început din Rusia, după aceea din Africa de Nord, urmată de Norvegia, arată vulnerabilitatea imensă care apasă în această  iarnă pe Europa, aspect reflectat imediat în volatilitatea ridicată a prețului gazelor.

Anul trecut creșterea prețului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din  Rusia, pe fondul lipsei obligațiilor contractuale pe termen lung și a unor probleme tehnice. Această situație a determinat o creștere a prețului gazelor cu 463% față de prețul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre țări din Europa, v-a aduce prețuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Astfel, apreciem că în această iarnă, trebuie să ne așteptăm la prețuri pentru gazele naturale marfă de peste 200 euro/MWh.  

Impactul asupra consumatorilor mari din România, cei care consumă peste 50.000 MWh și care nu beneficiază de plafonarea prețului va fi devastator, probabilitatea mare fiind ca majoritatea dintre aceștia să-și închidă porțile, cu toate efectele negative: șomaj, reducerea fondurilor la bugetele de stat etc. Dar această situație va crea si un effect apparent “pozitiv”, va disponibiliza gaze în perioada rece pentru ceilalți consumatori reducând efectele unei restricționări masive a livrărilor de gaze la consumatorii din România.

Astfel, previziunile Asociației Energia Inteligentă privind sursele și consumul de gaze în anul 2022 (luând în calcul prețuri de peste 200 euro/MWh, închiderea unor consumatori mari, creșterea producției interne de gaze on și off shore) pentru România se găsesc în tabelul de mai jos.

 Consum (mld mc)Producție internă (mld mc)Import (mld mc)
2021 (sursa INS)11,18,03,1
2022 (previziuni AEI)cca. 10,5cca. 8,9cca. 1,6

Apreciem că în aceste condiții, în situația unor zile cu temperaturi scăzute, în cea mai rece lună a iernii 2022/2023, gazele din producția internă și depozitate ar asigura probabil, strict necesarul de gaze pentru populație și eventual al entităților de maximă importanță (spitale, azile, închisori etc.) în lipsa importurilor de gaze.

Dar creșterea prețului gazelor marfă, va crea un effect dezastruos asupra bugetului de stat, practic crescând exponențial necesarul de finanțare al sumelor compensate din facturile de gaz și energie la consumatori. Chiar dacă sumele se plătesc cu foarte mari întârziere și companiile furnizoare, până în present, au acceptat tacit această situație, este puțin probabil ca pentru sumele uriașe care vor rezulta, din aceasta toamnă, din diferența între prețul de achiziție și prețul de vânzare vor mai putea sau vor mai dori să joace rolul de finanțator provizoriu al compensării facturilor.

Urmărind Comparatorul de prețuri la gaze de pe site ul ANRE, constatăm că mai există 2 oferte competitive, aparținând celor doi mari furnizori de gaze en detail din România și în fapt piața liberă de gaze a dispărut din România.

Tendința naturală de intervenționism din partea statului, atât prin preț, cât și prin preluarea unor companii sau dezvoltarea unora cu activități de furnizare, apparent este o alternativă la activitatea de pe piața de gaze naturale. Managementul dezastruos al statului, lipsa meritocrației, intervenționismul politic etc., din păcate va face ca dezastrul care se conturează să fie imens.

Rolul hotărâtor al statului este în a pregătii corespunzător consumatorii pentru orice posibilă situație, cu care ne putem confrunta în această iarnă și de a realiza proceduri detaliate pentru toți consumatorii și firmele din piață, dar mai ales să  realizeze o comunicare corespunzătoare către populație și să se înceapă de pe acum simularea unor situații de criză în livrarea de gaze și de demarare de măsuri de asigurare a condițiilor de încălzire minimală.

RomaniaEnglishRussia