decembrie 6, 2024 RomaniaEnglishRussia

Piata de energie si gaze va suferi schimbari majore incepand cu 2020

Uniunea Energetica Europeana proclamata in urma cu 6 ani, incepe sa prinda contur prin noile Regulamente Europene, care vin sa schimbe paradigma pe piata de energie. Consiliul European doreste sa nu mai lase la nivelul statelor membre sa-si stabileasca regulile de piata in domeniul energie electrica si gaze, aceasta pe fondul “esecurilor” inregistrate in unele tari europene (voite sau involuntare) de catre autoritatile nationale.

A fost publicat REGULAMENTUL (UE) 2019/943 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică, care se va aplica cu 1 ianuarie 2020, care are ca si scop stabilirea unor principii fundamentale pentru buna funcționare a piețelor integrate de energie electrică, care să asigure accesul nediscriminatoriu la piață tuturor furnizorilor de resurse și clienților de energie electrică, să abiliteze consumatorii, să asigure competitivitatea pe piața globală și consumul dispecerizabil, stocarea energiei și eficiența energetică și să faciliteze agregarea cererii și a ofertei distribuite și să permită integrarea pietei energetice europene.

În trecut, sistemele de energie au fost dominate de monopoluri integrate pe verticală, adesea deținute de stat, cu centrale electrice nucleare sau cu combustibil fosil centralizate și de mari dimensiuni. Piața internă de energie electrică si gaze, care a fost implementată treptat începând cu 1998, are drept obiectiv să ofere tuturor consumatorilor din Uniune posibilități reale de alegere, precum și noi oportunități de afaceri și un comerț transfrontalier mai intens, pentru a asigura obținerea de progrese în materie de eficiență, prețuri competitive și îmbunătățirea calității serviciilor, precum și pentru a contribui la siguranța alimentării și la dezvoltarea durabilă. Piața internă de energie si gaze a dorit stimularea concurenței, mai ales la nivelul vânzărilor angro, și mai ales intensificat comerțului la nivelul Uniune Europene dincolo de granitele dintre tarile membre.

Acest deziderent la care tarile mebre ale UE au aderat la momentul formarii Uniunii Energetice nu s-a putut realiza la nivelul intregii Uniuni, mai ales in tarile din Estul Europei, unde Autoritatile nu au actionat corespunzator in sensul dezvoltarii pietele libere de energie si gaze, introducand bariere in liberalizarea pietei sau neluand masuri de eliminare a barierelor existente.

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a masurilor de liberalizare a pietei de energie la nivelul tuturor tarilor europene, noul regulament, propune ca adoptarea actelor de punere în aplicare a masurilor sa fie acordate Comisiei Europene, motivand ca acestea sunt în conformitate cu articolul 291 din TFUE si Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.

Acest Regulament, care deocamdata se va aplica pe piata energiei electrice, va aduce elemenete noi care in Romania va crea modificari substantiale in piata: contractarea pe termen lung, eliminarea obligatiei de a tranzactiona pe bursa, eliminarea barierelor de capacitate etc.

Aceste modificari cu siguranta vor fi urmate si pe piata de gaze, piata care in Romania este mult in urma pietei de energie electrica, si care are multe bariere care fac ca piata din Romania sa nu se gaseasca la stadiul care se doreste prin aceste regulamente , respectiv de a ajunge o piata parte a Uniunii Energetice Europene, care sa foloseasca principii, metode, modalitati folosite deja de ani de zile in UE.

Acest regulament, 943/2019 pentru energie electrica, ar trebui sa fie vazut ca un mare SEMNAL DE ALARMA pentru Autoritatile Romane, in domeniul gazelor naturale, data fiind situatia in care se gaseste sectorul si piata de gaze din Romania, situatie care probabil nu va mai putea fi ascunsa de ochii europenilor. Semnalul de alarma trebuie vazut si pentru consumatori, dar si pentru  ceilalti participanti la piata care se vor putea gasi in situatia de a intra intr-o competitie pentru care nu sunt pregatiti sub aspectul know-how-ului si al comportamentelor.

 

RomaniaEnglishRussia