
Ministerul Energiei a anunţat vineri publicarea proiectului de strategie, finalizarea raportului de mediu şi a studiului de evaluare adecvată, dezbaterea publice a acestor documente urmând să aibă loc în data de 15 octombrie.
Ce nu reuseste Ministerul de resort sa inteleaga este ca Ministerul nu mai face investitii asa cum se intampla in economica centralizata, ci face politici publice, politici in care firmele cu capital de stat sau private sa initieze proiecte, sa ofere capacitate de productie in functie de cerere, taxe, redevente, subventii etc. (acestea sunt stabilite prin politici publice – strategii sectoriale) si profitul obtinut.
Din nou strategia energetica stabileste ca in Romania se fac grupuri electroenergetice, centrale nucleare, hidrocentarle etc., care concret Ministerul nu are cum sa le faca (probabil de aceea si le si asuma). Aceste investitii cel mult pot fi realizate de societati comerciale la care statul este actionar, si unde Ministerul Energiei in calitatea de actionar poate sa ia astfel de decizii.
Greseala continua care se face de zeci de ani, lipsa separarii calitatii de actionar de cea de emitent de politici publice in cadrul Ministerelor, face sa avem din nou pe masa o strategie neaplicabila in practica si care nu v a aduce securitatea si siguranta energetica de care avem tot mai mult nevoie.
Asociatia Energia Inteligenta va colecta puncte de vedere privind documentul publicat pe site ul Ministerului Energiei si va emite puncte de vedere privind aceasta strategie energetica, asa cum a facut-o si in ani anteriori cand s-a mai incercat sa se realizeze o Strategie Energetica a Romanie, fara success din pacate.
More Stories
Susține activitatea Asociației Energia Inteligentă
Singura modalitate de a soluționa problema ”erorii” în legea ”Taxei de Solidaritate”!
UE ne-a comunicat că ”știm să citim” – suprataxa pe energie se achită doar dacă veniturile din activitatea de extracție oil&gas&coal sunt peste 75% din cifra de afaceri
În disperare românii ard haine să se încălzească!