iunie 15, 2024 RomaniaEnglishRussia

Măsurile de scădere a prețurilor la gaze, aduc prețuri mai mari la consumatori!

Brainstormingul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de Plafonare/Compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate și continuarea a schemei de plafonare timp de un an.

Încă o dată se dovedește că unii furnizori au ”anticipat” zilele trecute ce se va decide astăzi și au acționat în sensul creșterii prețului gazelor pe piața din România sub paravanul crizei Ucraineano-Română (a se citi analiza Sub paravanul crizei Ruso – Ucraineană, se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?), dar și prin faptul că unii furnizori sau grăbit zilele trecute să trimită facturi la prețuri imense consumatorilor – 1056 lei/MWh – tocmai pentru că au ”anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja să trimită facturi cât mai mari consumatorilor care le va aduce mai mulți bani din schema Guvernului în buzunarul furnizorilor.

Incă o dată se dovedește că cine poate ”anticipa” are de câștigat, cine nu este bun de plată și nu oricât ci de 2,3 ori mai mult decât plăteau în anul 2020. (Concret un consumator care locuiște într-o casă medie plătea pentru gaze într-o lună de iarnă a anului 2020 – 804 lei/lună, urnează să achite 1840 lei/lună.)

În fapt dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deși puteam să avem măsuri care să reducă prețurile în factura de gaz pe termen scurt și lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiți pentru astfel de situații viitoare, s-a ales să fie sacrificați consumatorii în detrimentul câștigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari extarse din sumele bani plătite de consumatori.

Probabil cel mai deranjant este folosirea din nou și din nou a modului de a păcăli românii prin prezentarea în prim plan a multiplelor măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică (știut fiind faptul că nu energia este problema pentru consumatorii casnici și non casnici mici ci gazele) și lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea prețului la gaze pe termen scurt și termen lung.

Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze.

RomaniaEnglishRussia