Într-o perioadă plină de provocări în ceea ce privește securitatea energetică și atingerea țintei ambițioase de emisii de carbon net-zero până în 2050, România s-a înscris pe un drum al înlocuirii combustibililor clasici cu energie curată, extrem de eficientă și la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obișnuit.
Românii nu par însă pregătiți să îmbrățișeze noile tehnologii când vine vorba despre sursele de energie ale viitorului. Este adevărat, și comunicarea din partea statului este deficitară, așa că Asociația Energia Inteligentă și-a propus să preia acest rol prin care să le explice oamenilor că tehnologiile moderne nu înseamnă renunțarea la tradiții. În acest sens, au și lansat deja un experiment pilot în cadrul proiectului “România Tradițională cu Energie Curată”, dar și o serie de întâlniri sub numele „Hidrogenul, parte din mixul de energie curată al României, în care specialiști din industrie, dar și autorități vor dezbate viitorul noilor forme de energie din țara noastră. Cum ne acomodăm cu noua “normalitate” energetică? Ce au de făcut companiile din energie, ce trebuie să știe oamenii, care este rolul statului? Iată întrebări la care trebuie găsite răspunsuri.
În timp ce la noi discuțiile legate de acest combustibil sunt abia în stadiu incipient, la nivel european se vorbește deja despre o bancă a Hidrogenului, Experții spun că, din păcate, în România, Strategia Energetică Verde acordă o prea puțină atenție Hidrogenului, ca parte din mixul energetic, iar efectele acestor reacții întârziate nu vor întârzia să apară.
Hidrogenul este însă în atenția companiilor de energie din România, iar decarbonizarea gazelor naturale folosind acest element chimic se află chiar pe lista de priorități, mai ales că acestea vor juca un rol central în tranziția energetică, fiind parte a finanțării combustibililor regenerabili, spun reprezentanții industriei.
Momentan, statul nu recompensează mecanismele funcționale deja care pot reduce emisiile de Carbon prin înlocuirea parțială a gazului Metan cu energia Hidrogenului. Companiile speră însă ca autoritățile să introducă în strategia națională suport financiar și pentru partea de chimizare a Hidrigenului.
Și Transgaz este preocupată de subiectul Hidrogenului ca sursă de energie. “Suntem printre puținele companii naționale care au făcut pași concreți pe acest subiect, ca de exemplu: am participat la diverse evenimente la nivel național și internațional; monitorizăm atent procesul de emitere a legislației și reglementărilor la nivel național și european, și cu fiecare ocazie venim cu propuneri sau amendamente; monitorizăm apariția studiilor pentru a ne putea plia soluțiilor; cooperăm cu organismele europene și participăm activ cu furnizarea de date și informații care să contribuie la elaborarea politicilor europene; anul acesta am aderat la inițiativa EHB, devenind membri și având posibilitatea, din nou, să venim cu propuneri; în procesul de elaborare a planului pe 10 ani la nivel european, Transgaz a făcut deja o listă de propuneri dedicate hidrogenului, mai exact culoare care să fie retehnologizate pentru a deveni pe viitor culoare de transport ale Hidrogenului; am demarat un proiect pilot pentru realizarea unei instalații care să analizeze aspectul legat de amestecul de gaze naturale cu Hidrogen.”, a declarat în cadrul evenimentului Ciprian Oniga, Director Direcția Proiecte Speciale și Suport Tehnic Transgaz.
Lansat de Asociația Energia Inteligentă în luna iunie a acestui an, „România Tradițională cu Energie Curată” promovează păstrarea tradițiilor românești concomitent cu susținerea tehnologiilor moderne care să permită producerea de energie curată. Prin proiectul pilot derulat în Munții Căpățânii, 10 stâne au fost dotate cu panouri fotovoltaice după refacerea cailor de acces, pentru a facilita păstrarea îndeletnicirii păstoritului si, totodată, ne propunem derularea de campanii de informare asupra importanței acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată și la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obișnuit. Astfel proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” va aduce o contribuție semnificativă la păstrarea identității naționale folosind energie curată.
More Stories
Zilele Prevenirii Dezastrelor – Râmnicu Vâlcea, 13-15 septembrie 2024
Ghidul gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai
Campanie de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în locuințe
CONFERINȚĂ – Instalații Durabile și Energie Inteligentă: Perspective și Provocări