iunie 15, 2024 RomaniaEnglishRussia

Impactul regulamentului UE privind emisiile de metan asupra industriei extractive de gaze din România

Asociația Energia Inteligentă organizează joi, 20 aprilie 2023, orele 11.00 – 12.30, dezbaterea online „Impactul regulamentului UE privind emisiile de metan asupra industriei extractive de gaze din Romania” în cadrul căreia vor fi prezentate concluziile studiului cu același nume cu scopul de a promova adoptarea unor reglementări în ceea ce privește emisiile de metan realiste și adaptate specificului fiecărei țări. În forma sa actuală, există un risc major ca prezentul regulament privind emisiile de metan să devină o povară suplimentară și inutilă, afectând în cele din urmă într-o o manieră negativă consumatorii finali prin creșterile de preț pe care le aduce.

Comisia Europeană a prezentat în decembrie 2021  o propunere de reglementare a emisiilor de metan în sectorul energetic, parte din cel de-al doilea set de măsuri din pachetul „Fit for 55”, care urmărește alinierea legislației Uniunii Europene în materie de climă și energie la obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Propunerea urmărește să abordeze o serie de măsuri specifice referitoare la emisiile de metan din explorarea în amonte și din producția de petrol și gaze, dar și în colectarea, prelucrarea, transportul, distribuția și stocarea subterană a gazelor fosile.

Țara noastră are o situație unică în Europa prin faptul că a început activitatea de exploatare a petrolului în anul 1857 și a gazelor naturale în anul 1909 în Transilvania, în timp ce în Europa de Vest aceste activități încep după anii ’60. România a fost printre primele țări producătoare din lume și unul dintre cei mai mari producători de la începutul secolului XX și este caracterizată prin unicitatea dată de numărul foarte mare de sonde și facilități dispuse pe întreg teritoriul țării. Astfel, este imperios necesar să atragem atenția asupra faptului că implementarea măsurilor propuse de noul Regulament trebuie să țină seama de realitățile românești, o perioadă mai lungă de timp în ceea ce privește adoptarea măsurilor, precum și investiții semnificative.

Luând în considerare elementele prezentate mai sus, s-a constatat necesitatea elaborării unui studiu de cercetare care să faciliteze promovarea unei reglementari adecvate și care să susțină poziția României în timpul negocierilor de la Bruxelles. În cadrul evenimentului „Impactul regulamentului UE privind emisiile de metan asupra industriei extractive de gaze din Romania” vom prezenta concluziile studiului cu același nume din dorința de a supune dezbaterii impactul pe care noile reglementari propuse de Comisia Europeană le pot avea asupra României.

Evenimentul se va desfășura online și va fi transmis pe paginile de Facebook ale Asociației Energia Inteligentă. Pentru informații suplimentare, vă rog, nu ezitați să ne contactați.

Persoană de contact: Monica David

Telefon: 0723.999.995, email: monica.david@creativeandmore.ro

RomaniaEnglishRussia