
La 14 iulie 2021, Comisia Europeana a prezentat un pachet legislativ cuprinzator pentru a realiza obiectivele Pactului verde european. Acesta a inclus propuneri vizand sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, eficienta energetica, infrastructura de reincarcare si impozitarea energiei. Pachetul contine, de asemenea, o revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile, stabilind ca obiectiv dublarea ponderii energiei din surse regenerabile detinute de UE in 2020, pentru a atinge cel putin 40% din consumul final de energie pana in 2030, si incluzand masuri suplimentare menite sa faciliteze utilizarea surselor regenerabile de energie. Totodata, in mai 2021, Comisia si-a actualizat strategia industriala, in ceea ce priveste consolidarea lantului valoric al sectorului energiei solare din UE.
In acest context, Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind energia solara in UE, ca parte a pregatirii unei noi strategii privind energia solara, care urmeaza sa fie publicata in cursul acestui an.
In 2020, energia solara din surse regenerabile a reprezentat 5% din mixul de energie electrica al UE, in crestere de la 3% in 2015. Dupa ani in care ritmul instalarii energiei solare in UE a fost unul lent, cifrele au inceput sa se imbunatateasca in 2018, ajungand la 20 GW instalati in 2020, dar progresele difera de la un stat membru la altul. In vederea atingerii obiectivului de 40% din surse regenerabile pana in 2030, prevazut in Pactul verde european, utilizarea trebuie sa inregistreze o crestere si mai accelerata, cu un factor de 3,5 de la 120 GW in 2020 la 420 GW pana in 2030.
Prin urmare, strategia va avea in vedere provocarile la adresa utilizarii si generarii energiei solare din domenii precum procedurile de achizitii, schemele de sprijin financiar, procedurile de autorizare, racordarea la retea sau garantiile de origine. Aceasta va examina provocarile specifice pentru toate modurile de utilizare, atat fotovoltaice, cat si termice, de la instalatiile rezidentiale la cele la scara utilitara, inclusiv modalitatile inovatoare, cum ar fi sistemele fotovoltaice integrate in cladiri.
Consultarea publica se va desfasura timp de 12 saptamani, pana la 12 aprilie 2022. Observatiile pot fi transmise prin intermediul site-ul Have Your Say, aici.
In cadrul unei serii de 26 de intrebari, consultarea urmareste sa obtina contributii cu privire la principalele blocaje si bariere in calea investitiilor in temeiul normelor existente. In acest sens, se analizeaza masurile de politica din trei obiective diferite:
- accelerarea implementarii prin masuri legate de cerere pentru a atinge obiectivele privind energia regenerabila pentru 2030;
- asigurarea unei aprovizionari sigure cu produse de energie solara la preturi accesibile si durabile prin masuri legate de oferta, inclusiv standarde inalte de sustenabilitatea si rezilienta lantului de aprovizionare cu energie fotovoltaica la nivel mondial;
- maximizarea beneficiilor socio-economice, a potentialului si a valorii energiei solare pentru societate in general.
Strategia va aborda, de asemenea, problema asigurarii accesului neintrerupt la produse din domeniul energiei solare accesibile si competitive, promovand totodata standarde ridicate de sustenabilitate, inclusiv in ceea ce priveste impactul asupra mediului si utilizarea eficienta a materiilor prime (de exemplu, prin cerinte de reglementare in contextul proiectarii ecologice si al etichetarii energetice). Aceste standarde pot contribui la sporirea in continuare a acceptabilitatii energiei solare in randul publicului larg. Analiza aspectelor legate de oferta de energie solara in UE va tine seama, de asemenea, de potentialele beneficii si riscuri care rezulta din lanturile de aprovizionare globale si va evalua modul in care inovarea la nivelul UE poate contribui la abordarea acestor provocari.
Pachetul privind energia curata a promovat un model energetic in care cetatenii si comunitatile sa poata detine un rol mai activ, prin dispozitii care patrund in prezent in legislatia nationala – o evolutie deosebit de relevanta pentru energia solara. Aceasta schimbare va permite IMM-urilor si cetatenilor sa valorifice direct oportunitatile oferite de reducerea costurilor energiei solare si de modelele emergente de tranzactionare a energiei, creand valoare adaugata la nivel local si combatand problema saraciei energetice. In plus, proliferarea vehiculelor, a bateriilor, a pompelor de caldura electrice si a altor componente inteligente va continua sa genereze o crestere a cererii de energie electrica si a necesitatilor de integrare a sistemelor si de interoperabilitate. Daca se identifica obstacolele de ordin tehnic si de reglementare ramase, care impiedica acest proces, si se cauta solutii de inlaturare a acestora, evolutiile mentionate anterior pot contribui la continuarea procesului de decarbonizare a sistemului energetic si la abilitarea consumatorilor in vederea preluarii controlului asupra activelor lor energetice si a participarii la piata.
Invitati sa contribuie in consultarile publice sunt: autoritatile publice; societatile din domeniul energiei solare, cum ar fi fabricantii de produse, dezvoltatorii de proiecte sau intreprinderile din domeniul integrarii instalatiilor solare, cum ar fi agregatorii sau furnizorii de solutii digitale, inclusiv IMM-urile; comunitatile de energie; organizatiile de consumatori; organizatiile neguvernamentale; organizatii si persoane fizice din domeniul cercetarii si inovarii, care produc sau consuma energie solara sau sunt pur si simplu interesate de aceasta.
More Stories
Dezvoltarea pieței de energie din surse regenerabile și a capacităților de stocare în România
Contribuția capitolului REPowerEU la obiectivul României privind asigurarea independenței față de combustibilii fosili din Rusia
Finanțarea investițiilor privind infrastructura de distribuție gaze naturale pregătită să vehiculeze hidrogen
Asociația Energia Inteligentă a participat la o primă întâlnire a Ministerului Energiei cu Asociațiile profesionale din domeniul energiei, pentru pregătirea Strategiei Naționale pentru Hidrogen