Pe timpul lunilor geroase, proiectul „Case cu căldură”, derulat de Asociația Energia Inteligentă în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice”, încheiat cu Ministerul Energiei și în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, a venit în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor. Proiectul a demarat la data de 15 decembrie 2023 când, datorită finanțărilor obținute de la companii din sectorul energetic, a fost livrat primul palet cu lemne de foc unei familii cu 7 copii aflați doar în grija mamei, din județul Ilfov. De atunci, echipa „Case cu căldură”, formată din reprezentanți ai Asociației Energia Inteligentă și voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a livrat peste 540 paleți cu lemne de foc în gospodării și centre sociale și a ajutat peste 2200 persoane care locuiesc în casele beneficiare, situate în București, Ilfov, Dâmbovița, Buzău și Giurgiu.
Chiar dacă se arată primele raze de soare, primăvara nu și-a intrat încă pe deplin în drepturi, în special pe timpul nopții când temperaturile coboară până la valoarea de 0 grade, așadar urmează sa fie livrați, în județul Prahova, ultimii paleți cu lemne de foc, contractați pentru acest proiect. Pentru această acțiune, am format o echipă de voluntari care au ajutat la încărcarea lemnelor de foc și livrarea lor în câteva dintre casele beneficiare. Au participat la aceasta activitate reprezentanți mass-media, angajați ai companiilor care au susținut financiar proiectul „Case cu căldură”, voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România și membri ai Asociației Energia Inteligentă.
„Case cu căldură” a fost posibil datorită susținerii pe care Asociația Energia Inteligentă a primit-o de la partenerii de proiect: Depogaz, Distribuție Energie Electrică România, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, One Trading & Supply și Inform.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei:
„Sunt alături de campania de strângere a lemnelor din proiectul „Case cu căldură”, la a cărei lansare am participat personal pe 25 noiembrie la Valea Doftanei. Mă bucur că tot acolo, ieri, s-a marcat pachetul de lemne cu numărul 500, voluntarii încărcând lemne de foc pe paleți care ajung la oamenii care nu își pot permite această minimă necesitate. Iată, așadar, că s-a ajuns la borna 500, ceea ce mi se pare impresionant și vreau să le mulțumesc Asociației Energia Inteligentă și Crucii Roșii. Vreau să-i asigur pe toți cei aflați în nevoie că voi fi cu toată energia alături de ei.”
Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă:
„În România 39% dintre români se găsesc în categoria oamenilor săraci energetici. Încălzirea caselor reprezintă 90% din energia necesară într-o gospodărie, adică este cauza principală a acestei situații din țara noastră. Având în vedere că încălzirea cu lemne este cea mai răspândită modalitate a oameniilor de a se încălzi în România, Asociația Energia Inteligentă, înțelegând că oamenii care au într-adevăr nevoie de ajutor sunt cei care folosesc lemne, a lansat anul trecut cu ajutorul Ministrului Sebastian Burduja, în parteneriat cu Ministerul Energiei, proiectul Case cu Căldură. Alături de Crucea Roșie Română am identificat familiile aflate în dificultate și cu ajutorul unor sponsori inimoși am asigurat o parte din lemnele de foc necesare încălzirii a 543 de gospodării și așezăminte de bătrâni și copii.”
Camelia Șucu, Președinte, Crucea Roșie Română:
”Prin eforturile noastre colective și prin generozitatea partenerilor noștri din sectorul energetic, am reușit să aducem alinare și confort în viețile a sute de familii din întreaga țară. Fiecare palet de lemne livrat a reprezentat nu doar o sursă de căldură materială, ci și un simbol al solidarității și compasiunii noastre față de cei aflați în dificultate. Este important să subliniem că acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul și angajamentul tuturor celor implicați: voluntari dedicați, parteneri și sponsori de încredere, reprezentanți mass-media și membri ai comunității care și-au deschis inimile pentru a ajuta. Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția voastră neprețuită și pentru că ați făcut posibilă această misiune umanitară de o importanță crucială. În spiritul valorilor noastre de umanitate și solidaritate, rămânem hotărâți în angajamentul nostru de a continua să sprijinim comunitățile noastre și să aducem alinare acolo unde este mai mare nevoie.”
Vasile Cârstea, Director General, Depogaz Ploiești:
„Noi, DEPOGAZ Ploiești, nu numai că apreciem, dar și susținem cu mare bucurie, inițiativa “Flori și case cu căldură“ promovată, în satul Teșila din comuna prahoveană Valea Doftanei, de Asociația Energia Inteligentă, pentru a aduce bucurie în pragul primăverii, dar și căldură în casele unor familii încercate de viață. Suntem solidari cu voluntarii care sprijină acțiunea din ziua de 6 martie 2024 și vom fi prezenți în satul Teșila, alături de ceilalți, la pregătirea și livrarea pachetelor de lemne de foc către familiile pentru care acest ajutor contează foarte mult.
FLORI ȘI CĂLDURĂ ÎN CASE, DE LA OAMENI PENTRU OAMENI!”
Darius Dumitru Meșca, Directorul General Electrica Furnizare:
„Electrica Furnizare, partener de tradiție al românilor, își asumă constant responsabilitatea față de comunitățile defavorizate și contribuie activ, alături de parteneri, în zonele în care este nevoie de sprijin. Acesta este motivul pentru care ne-am alăturat proiectului „Case cu căldură”, în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice”, inițiat de Asociația Energia Inteligentă. Salutăm această inițiativă care se înscrie în demersul complex de diminuare a sărăciei energetice și ne manifestăm, și pe această cale, convingerea că, pentru atingerea unui astfel de obiectiv ambițios, contează să fim împreună, contează să continuăm.”
Mihaela Rodica SUCIU, Director General, Distribuție Energie Electrică Romania:
“După verbul a iubi, a ajuta este cel mai frumos verb din lume” (Bertha von Sutter), este motto-ul, chiar crezul, aș spune, sub care se desfășoară acțiunile de CSR ale Distribuție Energie Electrică Romania (DEER). Campania „Case cu căldură” este un proiect deosebit, care ne-o oferit oportunitatea de a sprijini și a ne implica activ într-o acțiune menită să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale acestor familii, aflate în condiții dificile. De asemenea, încurajăm implicarea angajaților în acțiunile noastre de responsabilitate socială și ne bucurăm că am putut să fim alături de dumneavoastră în cadrul proiectului „Flori și case cu căldură”, confirmând astfel angajamentul nostru ferm față de sprijinirea comunității și de îmbunătățirea condițiilor de trai pentru familiile vulnerabile.”
Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica:
”Suntem mândri să facem parte din proiectul “Case cu Căldură”, o inițiativă umanitară ce aduce căldură și speranță în viețile familiilor aflate în dificultate. În parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, Ministerul Energiei și Societatea Națională de Cruce Roșie am contribuit la furnizarea de lemne de foc pentru încălzirea locuințelor unui număr important de familii și centre sociale în București, Ilfov, Dâmbovița, Buzău și Giurgiu. Ne simțim onorați să fim alături comunitate în acest demers de solidaritate și ajutor. Suntem angajați să sprijinim în continuare astfel de inițiative, ne dorim să transformăm lumea într-un loc mai bun, prin grijă și omenie, și sunt sigur că împreună vom reuși.”
Nuclearelectrica:
„În anul 2023, Nuclearelectrica, unicul producător de energie nucleară din România, a luat decizia de a sprijini comunitățile locale prin intermediul platformei sale de responsabilitate socială, “Nucleu de bine”. Această inițiativă reflectă viziunea amplă a companiei de a construi un viitor durabil pentru generațiile următoare, ancorată în valorile de empatie și responsabilitate.
Prin intermediul platformei “Nucleu de bine”, Nuclearelectrica oferă sprijin financiar și logistic proiectelor sociale. Această acțiune nu se oprește doar la producția de energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră, ci reflectă și angajamentul autentic al companiei față de viitorul comunităților în care activează. Prin implicare activă și responsabilă, Nuclearelectrica contribuie la dezvoltarea unui mediu mai bun, mai echitabil și mai durabil pentru noi toți.”
„Case cu caldură” este derulat în cadrul „Parteneriatului pentru combaterea sărăciei energetice”, încheiat de Asociația Energia Inteligentă cu Ministerul Energiei în luna noiembrie a anului trecut și în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România. Proiectul își propune să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor. În același timp, prin acest proiect ne dorim să evidențiem nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.
Sub umbrela aceluiași parteneriat, asociația noastră va continua derularea proiectului „Energie pentru viață” care are ca scop electrificarea locuințelor situate în zone izolate, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de electricitate, prin montarea de panouri fotovoltaice. Inițiat în 2021, proiectul menționat a adus, datorită sponsorizărilor obținute, lumina în 34 de gospodării izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.
More Stories
Zilele Prevenirii Dezastrelor – Râmnicu Vâlcea, 13-15 septembrie 2024
Ghidul gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai
Campanie de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în locuințe
CONFERINȚĂ – Instalații Durabile și Energie Inteligentă: Perspective și Provocări