aprilie 23, 2024 RomaniaEnglishRussia

Romanian Energy Market Conference. Ediția I. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post plafonare a prețului

Asociația Energia Inteligentă organizează miercuri, 4 aprilie 2024, orele 11.00 – 13.00, evenimentul “Romanian Energy Market Conference”, ediția I – Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post plafonare a prețului. Evenimentul se va desfășura online și va fi transmis pe pagina de Facebook Energia Inteligentă.

Măsurile guvernamentale introduse pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la gaze naturale, întârzierile de plată ale statului român către furnizorii în procesul de plafonare al prețurilor care pot genera blocaje financiare în rândul acestora și lipsa în momentul de față a unor mecanisme de reglare a pieței de gaze precum presiunea concurenței și consumatori informați care să își susțină drepturile, pot avea repercursiuni însemnate asupra securității energetice. Un singur furnizor cu probleme de lichiditate poate impacta semnificativ piața de gaze naturale și poate declanșa o adevărată avalanșă de probleme. Transferarea clienților săi, pe care nu îi mai poate deservi, către un alt furnizor, nepregătit pentru creșterea numărului contractelor de furnizare poate duce la limitarea furnizării cu gaze către anumiți consumatori industriali, cu impact asupra industriei. Mai mult, furnizorii aflați în incapacitate de plată nu vor înmagazina suficiente gaze naturale sau vor contracta o cantitate mai mică pentru următorul sezon de iarnă, punând astfel în pericol securitatea energetică la nivel național. Ce se întâmplă pe o piață reglementată. Cum trebuie să funcționeze optim o piață liberă de gaze naturale astfel încât să nu pună în pericol aprovizionarea. Ce măsuri trebuie să introducă guvernul pentru a reduce efecte plafonării asupra pieței în momentul în care aceasta va fi ridicată și pentru a avea o piață de gaze cu un preț corect, care să ofere consumatorilor predictibilitate? Sunt câteva din întrebările la care ne-am propus să răspundem alături de experții invitați să se alăture dezbaterilor din cadrul primei ediții a “Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionarii cu gaze in etapa Post Plafonare a Pretului”.

Teme de discuție abordate în cadrul evenimentului:

  • Plafonare versus liberalizare
  • Cerințe minimale privind liberalizarea pieței de gaze ante și post plafonarea preț
  • Necesitatea existenței unui preț de referință pe piața de gaze naturale din România
  • Tehnici și instrumente privind informarea consumatorilor într-o piață liberă de gaze naturale

Au fost invitați să se alăture dezbaterii:

  • Aura Săbăduș, Expert prețuri gaze, ICSI Londra
  • Levente Lukacs, Senior Expert Key Account, Central European Gas Hub AG
  • Doug Wood, Gas Committee Chair, Energy Traders Europe

Moderator: Marius Petrescu, expert în piețe de gaz și energie, Membru al Asociației Energia Inteligentă

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați:

Monica David, Coordonator Eveniment, Asociația Energia Inteligentă Telefon: 0723.999.995 | Email: energie@asociatiaenergiainteligenta.ro

RomaniaEnglishRussia