septembrie 25, 2023 RomaniaEnglishRussia

Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețurilor la gaze

În pragul sezonului rece, autoritățile avansează ideea plafonării prețurilor la gaze naturale pentru populație. A fost deja depusă la Senat o inițiavă legislativă – aflată acum pe circuitul de avizare – prin care inițiatorii solicită plafonarea prețului la gaze naturale la nivelul mediei ponderate a prețurilor din ultmele 6 luni.

În plus, s-a depus, tot la Senat,  o altă inițiativă legislativă, care oferă soluții alternative plafonării, menită să reducă impactul scumpirii gazelor.

Între timp, Comisia Europeană a creat un set de măsuri pe care statele membre UE le pot lua pentru a limita efectele creșterii de preț și pentru a se pregati de potențiale crize viitoare. Dar nu e clar, încă, dacă plafonarea de prețuri este unul dintre instrumentele pe care CE le consideră adecvate. În plus, momentan lipsesc din spațiul public date esențiale cu privire la situația excepțională în care ne aflăm. 

În context, spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă și-a propus să organizeze dezbaterea ”Plafonarea prețului la gaze”, în cadrul căreia dorește să aducă la masa discuțiilor producători, furnizori, mari consumatori de gaze dar și decidenți care au inițiat proiecte de lege ce au ca obiectiv să limiteze efectele scumpirii gazelor naturale asupra industriei și a populației din România.

Printre subiectele care vor fi abordate în cadrul dezbaterii se numără:

 • Care sunt prețurile la gaze și cât au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
 • Cum și de ce au crescut aceste prețuri
 • Ce rol a avut GRP
 • Cine câșgă și cine pierde de pe urma plafonării prețurilor la gaze
 • Când a apărut ideea plafonării, cum a evoluat și ce propun cei care susțin plafonarea
 • Cu ce diferă plafonarea propusă acum față de plafonarea din OUG 114
 • Cum îi afectează problema ca aceasta pe producători, cum ar funcționa și ce ar urma în perioada următoare
 • Cum vor fi afectați furnizorii, ce ar însemna această plafonare din punct de vedere procedural și ce efect ar putea avea asupra businessului
 • Cum i-ar afecta pe consumatorii mari de gaze? Cum se va resimți efectul asupra consumatorului / clientului final?
 • Cine câștigă și cine pierde de pe urma plafonării prețurilor la gaze?
 • Care sunt posibilele soluții la criza creșterii prețurilor gazelor naturale.

Dezbaterea ”Plafonarea prețului la gaze” va fi moderată de jurnalistul spotmedia.ro Gabriel Kolbay alături de Dumitru Chisăliță, Expert în energie și Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Evenimentul se va desfășura miercuri, 20 octombrie, de la ora 10:00 și va putea fi urmărit exclusiv online pe site-ul spotmedia.ro, pagina de Facebook a spotmedia.ro și pagina de Facebook a Asociației Energia Inteligentă.

RomaniaEnglishRussia