noiembrie 30, 2022 RomaniaEnglishRussia

Cererea globală de petrol, în cel mai lent ritm de creștere de după 2008

Cererea globală de petrol a înregistrat, în primul semestru din acest an, cel mai lent ritm de creștere începând de la criza financiară din 2008, pe fondul sporirii semnelor de scădere a activităţii economice pe plan global și al escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA și China, se arată într-un raport publicat, vineri, de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Organizația apreciază: “Situația devine din ce în ce mai nesigură … creșterea cererii de țiței pe plan mondial a fost foarte lentă în primele șase luni din 2019”.

În mai, cererea globală a scăzut cu 160.000 barili pe zi (bpd), comparativ cu perioada similară din 2018. În perioada ianuarie-mai 2019, cererea globală de petrol a crescut cu 520.000 bpd, cel mai lent ritm din 2008.

Raportul citat mai arată: “Perspectivele unui acord comercial între China și SUA s-au înrăutățit. Aceasta ar putea duce la o scădere a activității economice pe plan global şi la o cerere mai scăzută de țiței”.

De asemenea, instituția a înrăutățit estimarea privind creșterea cererii de petrol pe plan mondial în 2019 şi în 2020 la 1,1 milioane şi, respectiv, 1,3 milioane bpd, singura sursă majoră de creștere fiind China, cu 500.000 bpd în primul semestru din acest an. Cererea în SUA și India a crescut cu doar 100.000 bpd în perioada ianuarie-iunie 2019

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a cres-cut joi cu 1,15 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 57,38 dolari.

“Tendința era una mai degrabă de scădere, investitorii fiind mai concentrați pe nivelul scăzut al cererii decât pe tensiunile geopolitice”, a explicat Geordie Wilkes, analist la Sucden, făcând aluzie la creșterea stocurilor americane de petrol în ultimele săptămâni.

 

SURSA: BURSA.RO

RomaniaEnglishRussia