
Zece stâne situate în Munții Căpățânii au acum curent electric prin proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” derulat de Asociația Energia Inteligentă. Stânele strămoșești Căpățânii, Ursu Vârf, Ursu Canton, Ursulețu, Balota, Milescu, Cășăria, Dârju, Cocora 1 și Cocora 2 au primit o nouă viață, cu energie curată.































Lansat în luna iunie a acestui an de către Asociația Energia Inteligentă, proiectul „România Tradițională cu Energie Curata” are doua mari obiective – păstrarea tradițiilor romanești concomitent cu susținerea tehnologilor moderne care să permită producerea de energie curată.
Păstoritul Carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunități umane care au în centrul lor această ocupație și formarea unor puternice legături sociale între practicanți, devenind un factor care a generat identitate locală, regională și națională. Pajiștile din munții României, cu floră furajeră de calitate este rezultatul unui proces de pășunare constantă pe parcursul secolelor. Însă ceea ce s-a obținut cu efort de-a lungul timpului, poate să dispară în câteva decenii prin subpășunare, fenomen care favorizează “resălbăticirea“ pășunilor prin apariția vegetației ierboase nedorite și a vegetației lemnoase care va duce la împădurire.
„Renunțăm foarte ușor la tradiții și în același timp respingem și noile tehnologii, adică respingem noul în general. Este foarte important sa înțelegem până nu e prea târziu că trebuie să păstrăm tradițiile, la fel cum trebuie să înțelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru pentru că venim cu energie curată prin care îmbinăm noul cu vechiul” a declarat Dumitru Chisălița, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.
Potrivit unei estimări a Asociației Energia Inteligentă, peste 60% din sălașele de pe culmile munților au fost părăsite și astfel a fost pus în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiție a poporului român. Lipsa căilor de acces și condițiile grele de trai în aceste zone au făcut ca cei care locuiesc și își desfășoară activitatea în aceste locuri să renunțe la această îndeletnicire străveche, definitorie pentru poporul român.
Proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” va aduce o contribuție semnificativă la păstrarea identității naționale folosind energie curată. Refacerea căilor de acces, peste 60 de km de drum pe zona de creastă, către stânele din Munții Căpățânii, singurul masiv muntos în care sălașurile montane de păstorit sunt încă populate de către oameni și instalarea de panouri fotovoltaice în stâne vor face ca cei care încă practică păstoritul în aceste zone să își poată continua activitatea și valorifica produsele. Totodată, refacerea drumurilor din zonă va facilita accesul vizitatorilor și, treptat, va reînvia activitățile turistice.
More Stories
ENERGIE PENTRU VIAȚĂ – „adapostul este dreptul meu”
COMUNICAT DE PRESA
Energia curată pe înțelesul tinerilor
Nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare