decembrie 6, 2024 RomaniaEnglishRussia

„Viitorul mobilității – Merită sau nu să ai mașină electrică?” este tema celei de-a treia dezbateri „Spot On Energy” ce are loc marți, 17 septembrie. Participă Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și alți experți din industrie.

București, 16 septembrie 2024. spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI) organizează marți, 17 septembrie,  dezbaterea online „Viitorul mobilității – Merită sau nu să ai mașină electrică?”, a treia din seria Spot On Energy – ciclul de dezbateri despre viitorul pieței de energie din România.

Evenimentul va avea loc online,  începând cu ora 10:30, și se va transmite live pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe paginile de Facebook ale spotmedia.roAsociația România Inteligentă și pe website-ul spotmedia.ro.

Dezbaterea va fi moderată de Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Vor fi abordate temele

  • Evoluția vânzărilor de mașini electrice în România.
  • Scenarii pentru viitorul pieței auto: vor domina EV-urile sau vor coexista cu vehiculele pe carburant fosil?
  • Subvenții și sprijin guvernamental pentru EV.
  • Evoluția și extinderea infrastructurii de încărcare în România.
  • Avantaje și beneficii ale EV-urilor.
  • Strategii de reducere a impactului ecologic.
  • Comparație ecologică între EV-uri și vehiculele hibride.
  • Strategiile pentru electrificarea transportului de călători și marfă.
  • Reciclarea bateriilor EV-urilor.

Printre vorbitori se numără:

  • Sebastian Burduja – Ministrul Energiei;
  • Irinel Ionel Scrioșteanu – Secretar de Stat, Ministerul Transporturilor;
  • Ioan Iordache – Președintele Asociației pentru Energia Hidrogenului;
  • Alexandru Șeremet – Corporate Communication Manager, BMV Group Romania;
  • Radu Ciocoiu – CEO, Raiffeisen Leasing.

“Într-un context global tot mai dinamic și în continuă schimbare în ceea ce privește mobilitatea electrică, este crucial să înțelegem atât beneficiile, cât și provocările asociate cu vehiculele electrice. Această dezbatere Spot On Energy este o oportunitate să vedem cum evoluează piața mașinilor electrice, să analizăm impactul real asupra mediului și să examinăm rolul subvențiilor și infrastructurii de încărcare. Participanții vor beneficia de perspective avizate, de la experți și lideri de opinie, care vor discuta despre tendințele actuale și viitoare. În plus, vom aborda întrebări esențiale despre viabilitatea economică și practică a vehiculelor electrice, oferindu-le informații valoroase tuturor celor care doresc să ia decizii bine avizate în privința opțiunilor de mobilitate viitoare”, declară Gabriel Kolbay, reporter Spotmedia.ro și comoderator al dezbaterilor Spot On Energy.

În România, vehiculele electrice (EV) au câștigat teren începând cu 2011, numărul acestora crescând semnificativ, până la peste 4.500 în 2024, în ciuda încetinirii ritmului de creștere datorită reducerii subvențiilor și schimbărilor politice la nivel european. În același timp, infrastructura de încărcare rămâne o provocare majoră, cu peste 2.200 de stații disponibile, dar cu nevoia unei extinderi suplimentare pentru a susține cererea în creștere. Impactul EV-urilor asupra mediului este subiectul unei analize complexe, care sugerează că electrificarea transportului de marfă și a celui public ar putea aduce beneficii semnificative ecologice.

Politica privind EV-urile în România reflectă o reducere semnificativă a subvențiilor guvernamentale, afectând înmatriculările viitoare, în timp ce propunerile legislative din UE ar putea prelungi utilizarea vehiculelor cu motoare pe combustie internă. Comportamentul consumatorilor români a cunoscut o creștere inițială a interesului pentru EV-uri din 2017, urmată de o scădere recentă din cauza incertitudinilor legislative și a schimbărilor în sprijinul guvernamental.

“În cadrul acestei dezbateri, ne propunem să abordăm în detaliu aspecte fundamentale legate de vehiculele electrice, inclusiv evoluția vânzărilor, impactul ecologic și strategiile de sprijin guvernamental. Vom explora nu doar cum influențează electrificarea transportului mediul înconjurător, ci și cum poate transforma aceasta peisajul economic și social al României. Participanții vor afla despre cele mai recente inovații în infrastructura de încărcare, precum și despre subvenții și politici de suport. De asemenea, vom discuta despre soluții practice pentru integrarea vehiculelor electrice în viața de zi cu zi și cum putem contribui la un viitor mai verde și mai sustenabil. Această dezbatere Spot On Energy va oferi informații valoroase și perspective inovatoare, fiind un eveniment de neratat pentru toți cei care doresc să înțeleagă mai bine evoluția mobilității viitorului și impactul acesteia”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert extrajudiciar în domeniul gazelor naturale, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI) și moderator al evenimentelor Spot On Energy.

Despre dezbaterile Spot On Energy

Dezbaterile Spot On Energy, organizate de spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă, au loc în perioada aprilie – noiembrie 2024. Temele celor două dezbateri anterioare au fost „Gaze naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică” și „Energia nucleară: cum o producem și cu ce preț?”. Următoarele se vor concentra pe hidrogenul și energia viitorului, sărăcia energetică, energia verde și viitorul termoficării.Pentru detalii complete despre acest ciclu de dezbateri accesați pagina dedicată Spot On Energy.

Fiecare dezbatere este un schimb deschis de idei între reprezentanții guvernamentali, autoritățile de reglementare, actorii din industria energetică și consumatorii finali, care caută răspunsuri la cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul energetic românesc.

Pentru mai multe informații și pentru a participa la dezbaterile Spot On Energy, accesați pagina de internet a spotmedia.ro și a Asociației Energia inteligentă și urmăriți paginile de Facebook și LinkedIn ale acestora.

Sponsorii și partenerii dezbaterii ”Spot On Energy”: „Viitorul mobilității – Merită sau nu să ai mașină electrică?”

Parteneri instituționali: Ministerul Energiei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Guvernul României | Parteneri media: Ziarul BURSA, Economistul, Revista Biz, 9AM, Wall-Street.ro, Start-up.ro, Club Economic, România Durabilă | Parteneri de monitorizare: mediaTRUST Romania

RomaniaEnglishRussia