decembrie 8, 2023 RomaniaEnglishRussia

Scrisoare deschisă: Românii nu trebuie să mai fie bătaia de joc a instituților statului

Scrisoare deschisă

Doamnei Anca Dragu – Președinte Senatul României

Domnului Ludovic Orban – Președinte Camera Deputaților

Domnului Florin Cîțu – Prim Ministrul României

În baza Ordonanței de Urgență 1/2020 din data de 6 ianuaie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieței energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021.

În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieței de energie, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piață și a iniția procesul de contractare în vederea trecerii la piața liberă de la 1 ianuarie 2021.

Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activități revenea în principal ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care – i reveneau:

  • În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică și nici activități specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfășoare activități specifice de analiză și alegere a furnizorului care oferă Prețul Corect. De altfel prima postare pe site ul ANRE a unei activități de Informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condițiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanța și activitățile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă.
  • ANRE a emis legislația secundară necesară pregătirii pașilor liberalizării pieței de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieței de energie electrică, legislație care a fost în mod continuu schimbată și modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieței de energie electrică.
  • ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.

Notă: ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, stabilește la art 55, alin 1 că  furnizorii de ultimă instanță (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Diferența între Prețul cel mai mic ofertat pe piața de la 1 ianuarie 2021 față de prețul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din țarăDiferența între Prețul ofertat pe piață de actualul furnizor de la 1 ianuarie 2021 față de prețul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din țarăDiferența între Prețul pe care l vor plătii consumatorii (serviciul universal) de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electrică față de prețul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din țară
Muntenia Nord-1%13%15%
Transilvania Nord-2%12%14%
Transilvania Sud0%15%17%
E Distribuție Dobrogea (ENEL)-5%3%18%
E Distributie Banat  (ENEL)-2%6%26%
E Distributie Muntenia (ENEL)  4%13%23%
EON-5%0%13%
CEZ0%16%17%

Astfel, observăm că prin parctica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, prețurile pe care sunt obligați consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât prețurile din piață.

În consecință pentru respectarea legii solicităm:

  1. Parlamentului României, analizarea în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică.
  2. Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.

Apreciem că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale nu trebuie să fie acțiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor.

RomaniaEnglishRussia