
În data de 5 iulie 2021, orele 10.00 – 11.40Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos. Asociația pentru Energia Hidrogenului din România, prin dl. Director Executiv Ioan Iordache și Asociația Energia Inteligentă (AEI), prin dl. Președinte Dumitru Chisăliță au participat în calitate de coorganizatori. Formatul oferit de platforma online a fost asigurat de către Asociația Energia Inteligentă.
Webinarul a avut drept scop promovarea oportunităților de investiții și afaceri din România în domeniul tehnologiei hidrogenului, cât și inițierea de proiecte de dezvoltare locală/regională cu mare impact în domeniul social și economic zonal.
Întâlnirea s-a bucurat de prezența unor vorbitori de nivel înalt al mediului de afaceri și administrației din cele două țări, cât și audiența compusă din firme, fonduri de investiții, instituții și institute de cercetare-dezvoltare.
- Cristian MATEESCU Ministru consilier, Șeful Biroului de Promovare Economică și Comercială, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos
- Wijnand MARCHAL, Trade Counsellors, The Netherlands Embassies
- Ioan IORDACHE, Director Executiv, Asociația pentru Energia Hidrogenului din România
- Dumitru CHISĂLIȚĂ, Chairman, Asociația Energia Inteligentă (AIE)
- Dan DRĂGAN, Secretar de Stat, Ministerul Energiei
- Jörg GIGLER, Managing Director Topsector Energy / New Gas
- Corina ATANASIU, Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Tjerk OPMEER, Director International Programs, Netherlands Enterprise Agency (RVO)
- Dumitru COMAN, Director Tehnic, Chimcomplex
- Georgian-Florentin ALBU, Corporate Affairs Delgaz Grid Romania
- Mădălin APOSTOL, Manager Corporate Publice Affairs, OMV Petrom
- René SCHUTTE, Program Manager Hydrogen, Gas Unie, Hydrogen Europe Board member
- Simon GLAZENBORG, Senior Business Developer Hydrogen, NOBIAN
- Florin ILIE, Deputy CEO ING Bank Romania
La eveniment s-au înscris în jur de 100 de persoane, iar în momentele de maximă audiență, au fost prezenți 73 de participanți online.
Mulțumim pe această cale Ambasadei României în Regatul Țărilor de Jos, Ministerului Energiei, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, instituțiilor din Olanda, sponsorilor și participanților pentru prezență și susținerea acordată la acest webinar.
În deschiderea evenimentului, domnii Cristian Mateescu – Ministru consilier, Ioan Iordache – Director Executiv Asociația pentru Energia Hidrogenului din România și Dumitru Chisăliță – Președinte Asociația Energia Inteligentă au făcut câte o scurtă introducere. Aceștia au prezentat contextul în care a fost organizat webinarul, scopul întâlnirii și rolul asociațiilor pe care le reprezintă în promovarea tehnologiilor hidrogenului.
Printre temele abordate de vorbitori și participanți s-au regăsit, pe scurt, următoarele:
Wijnand MARCHAL – Trade Counsellors, The Netherlands Embassies
- Implementarea tehnologiilor hidrogenului și investițiile în acest domeniu necesită atât o cooperare între sectorul public și cel privat, cât și o colaborare între țări.
- România este o țară cu potențial în domeniul producției de hidrogen, în special hidrogen „verde”.
Dan DRĂGAN – Secretar de Stat, Ministerul Energiei
- România va avea o strategie referitoare la hidrogen în perioada imediat următoare.
- Hidrogenul este o opțiune pe termen lung pentru decarbonizare.
- În România, compania națională de transport al gazelor naturale are în vedere introducerea de 10% hidrogen în amestec cu acestea.
- Ministerul are colaborări cu centre de cercetare-dezvoltare din acest domeniu, precum: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, Universitatea Politehnica din București, INCD Turbomotoare Comoti.
- Ministerul Energiei a adresat o invitație potențialelor părți interesate din România în vederea înscrierii pe platforma dedicată proiectelor de tip IPCEI.
Jörg GIGLER – Managing Director Topsector Energy / New Gas
- În Olanda, în următoarele zile, va apărea Planul de Acțiune pentru Hidrogen (Hydrogen Action Plan) – pe lângă aspectele tehnice care se referă la producție, transport sau infrastructură, în cadrul acestui plan, colaborarea internațională este un pilon foarte important (key pillar). Nici o țară nu își poate dezvolta acest domeniu de una singură, doar pentru ea.
- Având în vedere ambițiile Olandei în acest domeniu, cca 20 de țări sunt prezente în hubul de hidrogen din Rotterdam.
- Referitor la producția de hidrogen, ca o soluție pentru decarbonizare, 50% reducere a emisiilor de carbon până în 2030, în Olanda a fost creată o platformă care să producă instalații pentru obținerea hidrogenului, care cuprinde deja 40 de părți interesate.
Corina ATANASIU – Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- România ar putea beneficia de fonduri europene în valoare de aproape un miliard de euro pentru realizarea de proiecte privind producerea, transportul şi utilizarea de hidrogen.
- Sunt două linii foarte importante de finanţare pentru a promova hidrogenul ca sursă verde şi ca vector de tranziție către o economie mai curată.
- Este vorba, în primul rând, de fonduri de coeziune estimate la 236 de milioane de euro pentru perioada 2021 – 2027.
- A doua, Pilonul I, care se referă la tranziţia verde. Banii din acest fond ar putea merge către dezvoltarea infrastructurii de gaz în combinaţie cu hidrogen, precum şi realizarea de proiecte integrate demonstrative în sectorul hidrogenului verde, pentru cercetarea şi dezvoltarea sectorului, proiecte care integrează vertical mai multe industrii, pentru a ajunge la un grad mare de decarbonizare cu ajutorul hidrogenului.
Tjerk OPMEER – Director International Programs, Netherlands Enterprise Agency (RVO)
- RVO este o organizație mare în domeniul comerțului și investițiilor, care urmărește punerea în practică a ambițiilor mediului de afaceri din Olanda.
- Organizația promovează atât cooperarea cu diverse țări, cât și a mediului privat din aceste țări și cel din Olanda.
- În opinia sa, având în vedere modul în care a evoluat infrastructura de gaze naturale, aceasta va contribui la tranziția către tehnologii pe bază de hidrogen.
- Viitorul rezervă oportunități de cooperare între cele două țări.
Dumitru COMAN – Director Tehnic, Chimcomplex
- Pentru Chimcomplex, compania pe care o reprezintă, hidrogenul, și mai cu seamă hidrogenul verde, nu reprezintă o noutate.
- În ceea ce privește implementarea de proiecte referitoare la hidrogen verde, Chimcolmplex are o experiență bună alături de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.
- Pe lângă decarbonizarea energiei, hidrogenul are rol și în decarbonizarea chimiei, în special în ceea ce înseamnă “green chemicals”.
- Chimcomplex produce hidrogen prin electroliză de 60 de ani, cca 6000 tone/an, și de mulți ani utilizează dioxidul de carbon la obținere de produse chimice.
- Hidrogenul este o soluție pentru decarbonizare totală.
Simon GLAZENBORG – Senior Business Developer Hydrogen, NOBIAN
- Tranziția energetică va însemna tranziție industrială, iar hidrogenul va fi elementul central al ambelor tranziții.
- Compania Nobian se preocupă de inovare, de exemplu electrolizoare alkaline, dat fiind specificul acesteia, dar nu exclude nici alte tehnologii.
René SCHUTTE – Program Manager Hydrogen, Gas Unie, Hydrogen Europe Board member
- Gas Unie, compania care asigură transportul gazelor naturale în Olanda, a fost desemnată săptămâna trecută de guvernul olandez să dezvolte o parte a rețelei de gaz, astfel încât, în viitor, să poată transporta hidrogen.
- Acest lucru s-a fundamentat pe un studiu realizat anul trecut de guvern, care, în urma investigațiilor, a arătat că rețeaua de gaz poate fi convertită, în siguranță, la una pe hidrogen.
- De asemenea, Gas Unie a realizat o primă conversie a rețelei încă din 2018 în Sud-Vestul Olandei.
- Compania se așteaptă ca în următorii ani să apară proiecte referitoare la transportul hidrogenului și opinează că, pentru investiții majore, este mai eficient ca hidrogenul să se producă acolo unde este sursa de energie regenerabilă, solară sau eoliană, și să se transporte hidrogenul prin conducte, decât electricitatea.
- Hidrogenul obținut cu ajutorul energiei nucleare este unul curat, însă abordarea este mai mult politică, ceea ce face ca subiectul să fie mai dificil de abordat din perspectivă tehnologică.
Mădălin APOSTOL – Manager Corporate Publice Affairs, OMV Petrom
- În următorii 10 ani, cererea de hidrogen se va tripla, ca urmare a utilizării în mai multe domenii decât în prezent. OMV Petrom este cel mai mare consumator de hidrogen din România.
- Pentru România, hidrogenul este o oportunitate pentru tranziția energetică, chiar dacă încă nu suntem pregătiți pentru aceasta.
- De asemenea, mobilitatea pe bază de hidrogen (feroviar, transport greu rutier) este o altă oportunitate pentru utilizarea hidrogenului în România.
- A fost subliniat faptul că resursa umană este foarte importantă.
- Pentru România, cel mai important este să se facă cât mai curând posibil proiecte demonstrative concrete.
Georgian-Florentin ALBU – Corporate Affairs Delgaz Grid Romania
- Compania Delgaz Grid Romania este interesată de subiect, fiind un distribuitor important de gaze naturale din România, și parte a grupului E.ON.
- Compania așteaptă un semnal politic clar în acest sens.
Florin ILIE – Deputy CEO ING Bank Romania
- Referitor la hidrogen, ING se pregătește pragmatic pe trei directii: (1) finanțare puternică, fiind și bancă tehnică, nu doar financiară, (2) activitate transfrontalieră, fiind pe primul loc în Olanda și în top trei în România și (3) banca e lider în finanțarea de tehnologii noi și sustenabile.
- Banca se orientează către proiecte concrete, cât mai curând posibil.
More Stories
Hidrogenul în Noul Model al Sistemului Energetic Național
Euractiv.com: Coaliția industrială reclamă public necesitatatea amestecului de hidrogen în gaz