decembrie 8, 2023 RomaniaEnglishRussia

Regulile privind emisiile de metan, pot afecta România

Comisia Europeana incepe consultarile publice pentru noile reguli privind emisiile de metan. Consultarile se vor desfasura pe parcursul a 12 saptamani pana pe 1 mai 2021. Consultarile se vor face in baza unui chestionar, inaintat de Comisie, care cuprinde un set de 109 intrebari.

Chestionar-emisii

In singurul studiu din Romania privind emisiile de metan si conditionarile lui viitoare, realizat Asociatia Energia Inteligenta, atrageam atentia ca Gazul natural va fi acceptat ca sursa de tranziție doar în țările în care se vor reduce emisiile de metan.
Reducerea acestor emisii va fi necesară pentru a combate schimbările climatice. În următorii cinci ani vor fi dezvoltate capabilități semnificative de monitorizare a emisiilor de CH4. Din partea  instituțiilor internaționale va fi o presiune tot mai mare asupra sectorului de gaze naturale să reducă emisiile de metan.
Dacă înainte gazul spre deosebire de petrol era același peste tot neexistând mai multe tipuri de gaz, în viitor vom asista la diferențierea între gaz care are emisii mai mari de CH4 în urma procesului de producție/distribuție sau gaz cu emisii mai mici. Nivelul emisiilor putând influența decizia cumpărătorilor dar și accesul pe anumite piețe. Investitorii și cumpărătorii vor putea înțelege mai bine riscul climatic al companiilor din domeniul gazelor naturale datorita tehnologiilor de monitorizare.Companiile care au un plan și sunt orientate spre reducerea emisiilor de metan vor avea de câștigat fiind cu un pas înainte. Ele nu vor câștiga doar piețe și clienți ci vor avea și o eficacitate mai mare putând valorifica metanul care nu mai este transformat în emisii.
Companiile din industria petrolului și gazului nu mai au luxul să aștepte până când proiectele legislative și tehnologiile de monitorizare a emisiilor de CH4 vor fi implementate pentru a începe un plan de reducere a emisiilor pentru că atunci s-ar putea sa fie prea târziu în raport cu alți concurenți care vor avea un gaz certificat cu emisii mai mici.
Numărul mare de sonde care există în România, vechimea mare a rețelelor de transport și distribuție și mai ales faptul că multe dintre instalații au o durată de viață depășită, face ca România să fie deosebit de vigilentă, deoarece se găsește într-o poziție defavorabilă din punct de vedere al emisiilor de metan, față de multe țări Europene.

Cei care vor sa trimita oficial opiniile lor catre UE pot intra pe : https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12581-Proposal-for-a-legislative-act-on-methane-leakage-in-the-energy-sector/public-consultation



                            
                        
	                    
RomaniaEnglishRussia