septembrie 25, 2023 RomaniaEnglishRussia

O alternativă în transport – gazul natural lichefiat (GNL)

Gazul natural lichefiat este abreviat ca GNL. Acesta este un amestec de hidrocarburi, compus în principal din metan. De asemenea, conține cantități mici de butan, propan, etan, alcani mai grei și azot. GNL este un amestec inodor, netoxic și incolor, fiind produs din gaze naturale.

GNL este creat atunci când gazul natural este răcit la – 162 ° C. Comparativ cu gazul natural obișnuit, GNL are avantajul unui volum mai mic. Acest lucru simplifică depozitarea și transportul de la terminalul GNL la stațiile de alimentare. În plus, costă mult mai puțin decât motorina.

Într-o instalație de GNL, se elimină apă, dioxid de carbon și alți compuși care vor îngheța la temperaturi scăzute. Prin urmare, există instalații speciale de infrastructură în fabricile de producție. Un dezavantaj al GNL este costul ridicat asociat cu stocarea, facilitățile de transport și cerințele de infrastructură.

Opiniile diferă și asupra impactului GNL asupra mediului. Un lucru este sigur: în comparație cu vehiculele care consumă motorină, emisiile de CO2 ale GNL sunt mai mici, iar vehiculele sunt mai silențioase, arată un studiu al Dkv Mobility.

Prin suprarăcirea GNL, volumul său poate fi redus cu un factor de 600. Prin urmare, este mult mai compresibil decât gazul natural comprimat standard GNC și conține mult mai multă energie.

La fel ca gazul natural comprimat GNC, GNL-ul este alcătuit în principal din metan, o substanță care dăunează mai mult climei decât CO2, spre deosebire de GPL sau gazul petrolier lichefiat, care este alcătuit din propan și butan. Ambele tipuri de gaz prezintă provocări privind întreținerea motorului și tehnologia emisiilor.  Însă, în contextul obținerii transportului rutier fără efecte asupra mediului, oficialii europeni sunt de acord, în general, cu combustibilul produs din metan.

Aplicațiile GNL pentru energie

Metanul comprimat sau lichefiat are o serie de aplicații pentru motoarele pe gaz. În zonele unde nu există rețea de conducte de gaze, dar utilizarea gazelor ca sursă de combustibil este avantajoasă, gazele comprimate pot fi transportate în butelii la locul de consum. Acest lucru permite înlocuirea combustibilului diesel costisitor sau utilizarea ca sursă de combustibil în zone protejate unde nu este permisă instalarea de conducte de gaz sau stâlpi de înaltă tensiune.

În multe zone din Africa, ritmul lent de extindere a rețelei de conducte de gaze împiedică dezvoltarea industrială. Utilizarea GNL poate accelera transportul gazelor, compensând lipsa combustibilului diesel înaintea executării viitoarei rețele de conducte de gaz.

Gaz natural lichefiat pentru flota de mașini

Pentru transportatori și expeditori, costurile de operare sunt esențiale. Și aici se remarcă GNL, deoarece costurile combustibilului pentru vehiculele GNL sunt mai mici decât motorina. E posibil ca acest avantaj să se mențină pe măsură ce capacitatea de producție globală a GNL se dezvoltă, făcând GNL mai ușor și mai eficient de utilizat.


Vehicule de transport marfă grea nu pot folosi varianta electrică, și au nevoie de modificări ușoare pentru a merge pe GNL. Sistemul GNL, bazat pe un motor cu combustibil dual, este construit astfel încât două rezervoare de combustibil GNL să fie instalate între punțile față și spate ale motorului primar  al unui vehicul de transport marfă grea. Poluanții sunt curățați din eșapament. Sistemul cu două rezervoare permite stocarea a suficient GNL pentru ca gama vehiculelor să fie comparabilă cu cea a vehiculelor diesel de transport marfă grea. Și cererea de centrale electrice GNL va crește,  reducând în continuare costurile de cumpărare și transformând GNL într-o alternativă competitivă la motorină.

Aproape 100% din mărfuri sunt transportate astăzi cu vehicule pe motorină. Gazul natural în formă lichefiată este o alternativă convingătoare. GNL oferă performanțe comparabile cu motorina, dar are zgomot și emisii mai mici. Datorită unui conținut energetic ​​mai mare  și a unui consum mai redus de combustibil, un vehicul greu de marfă alimentat cu GNL poate obține reduceri majore de costuri în comparație cu un vehicul diesel standard. Aceasta face din gazul lichefiat o propunere atractivă.

Întrucât UE clasifică vehiculele GNL și GNC ca fiind ecologice, acestea sunt scutite de taxe până în 2023. Acesta este un pas important în stimularea cererii de combustibil GNL în special. Pentru companiile de transport care se gândesc să treacă la GNL, există încă un motiv: Ministerul Federal German al Transporturilor oferă în prezent subvenții forfetare​​​​​​​ atractive pentru achiziționarea de vehicule ecologice.

Însă, va trece ceva timp până când GNL va fi disponibil pretutindeni. Dar UE face presiuni pentru ca numărul stațiilor de alimentare să crească. Intenționează să subvenționeze stații suplimentare de alimentare cu GNL de-a lungul principalelor artere europene de transport rutier. În prezent, prețul a 1 kg de GNL este de aproximativ 85 cenți.


GNL, în România

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a efectuat prima livrare de GNL către Damen Shipyards Mangalia, cel mai mare şantier maritim din sud-estul Europei. Produsul a fost utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizează GNL. Este prima navă de acest tip construită în România, la Şantierul Naval Damen, din Mangalia.

Prima livrare de GNL din România, efectuată de OMV Petrom, a presupus coordonarea şi gestionarea în premieră a unui proces complex în care au fost implicate mai multe companii partenere, in condiţiile respectării tuturor măsurilor de siguranţă. Acesta s-a concretizat în două transporturi separate a câte două autocisterne, care au alimentat rezervorul primei nave din România care funcţionează pe bază de GNL, anunță Capital.

 Așadar, gazele naturale lichefiate reprezintă o alternativă de tranziţie pentru un transport mai curat, în special pentru segmentele de transport ce pot fi mai greu decarbonate, precum transportul rutier greu de marfă şi transportul naval.

Prin utilizarea de GNL în transporturi, emisiile de CO2 scad cu 15%, cele de oxid de azot scad cu 50%, iar emisiile de particule grele scad cu 99%. De asemenea, GNL nu generează emisii de sulf, respectând astfel cerinţele stricte privind emisiile de sulf ale Organizaţiei Maritime Internaţionale.

RomaniaEnglishRussia