
Sursa poza: https://ec.europa.eu/info/news/baltic-regional-gas-market-roadmap-will-mark-first-cross-border-gas-market-merger-between-4-eu-countries-2020-apr-20_en
Un proiect de propunere a Comisiei Europene de revizuire a pieței gazelor din UE introduce noi drepturi pentru consumatori de a-și alege furnizorul, dar nu stabilește obiectivele cerute de industrie pentru a spori consumul de gaze regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Pachetul privind revizuirea pieței gazelor, obținut de EURACTIV, constă într-o directivă de stabilire a unor norme la nivelul UE pentru piața internă a gazelor naturale și a unei reglementări privind accesul la rețelele de transport al gazelor naturale.
Propunerea, care încă poate fi modificată înainte de prezentarea sa pe 14 decembrie, vizează orientarea pieței către alternative regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon în locul gazelor fosile, care trebuie eliminate treptat până în 2050 pentru a atinge obiectivul UE privind neutralitatea climatică.
“Green Deal plasează UE pe calea neutralității climatice până în 2050, ceea ce necesită ponderi semnificativ mai mari de surse regenerabile de energie într-un sistem energetic integrat”, se arată într-o analiză cost-beneficiu a propunerii pregătite de Comisia Europeană. “În timp ce ponderea gazelor naturale va scădea progresiv, se așteaptă ca biometanul, metanul sintetic și hidrogenul să devină mai relevante”, se adaugă în document.
Cu toate acestea, Comisia afirmă că aceste alternative nu sunt încă disponibile la scară largă și se confruntă cu obstacole de reglementare care împiedică implementarea și comerțul lor dincolo de frontierele UE. În document se adaugă că, de asemenea, consumatorii nu au “drepturile și instrumentele necesare pentru a alege cele mai rentabile opțiuni de decarbonizare de pe piață”. Pachetul privind gazele naturale își propune să abordeze această situație prin introducerea de noi drepturi pentru consumatori și “crearea unui nou cadru pentru o piață internă a hidrogenului în vederea realizării unei economii curate pe bază de hidrogen eficiente din punctul de vedere al costurilor”.
Piața hidrogenului
Necesitatea decarbonizării aprovizionării cu gaze a Europei a devenit presantă. Deși se preconizează că ponderea energiei electrice în cererea de energie se va dubla și va ajunge la 53 % din consumul total de energie până în 2050, “combustibilii gazoși vor continua să joace un rol important în sistemul energetic” pentru restul consumului de energie, scrie Comisia. Prin urmare, un obiectiv-cheie al propunerii este de a “facilita apariția unei piețe deschise și competitive a hidrogenului în UE” și de a “asigura accesul gazelor din surse regenerabile”, pe baza unui sistem de certificare la nivelul UE pentru a stabili conținutul lor de carbon.
“Hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, de exemplu, trebuie să îndeplinească un prag de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de cel puțin 70 % în temeiul directivei propuse.
“Operatorii sistemului de transport vor accepta fluxuri transfrontaliere de gaze cu un conținut de hidrogen de până la 5% în volum”, potrivit proiectului, care sugerează că acestă prevedere se va aplica de la 1 octombrie 2025.
Pe lângă aceasta, pachetul propune un nou organism, “Rețeaua europeană a operatorilor de rețea de hidrogen” (European Network of Network Operators of Hydrogen – ENNOH), care va reuni companiile care activează în domeniul transportului de hidrogen.
Militanții ecologiști sunt sceptici cu privire la acest lucru și au avertizat că rețelele de hidrogen riscă să se bazeze în proporție covârșitoare pe gazul fosil în viitorul apropiat. Potrivit acestora, obligația operatorilor de rețea de a accepta până la 5% hidrogen amestecat în gaze naturale sprijină, de asemenea, combustibilii fosili.
Clienți activi
În conformitate cu propunerea Comisiei, noile drepturi pentru consumatori vor include posibilitatea de a alege dintre cel puțin doi furnizori, cu posibilitatea de a avea contracte separate pentru gaze naturale sau hydrogen, în același timp.
Pentru prima dată, consumatorii vor fi încurajați, de asemenea, să devină participanți activi pe piață și să își unească forțele în “comunitățile energetice cetățenești pentru gaze naturale”, permițându-le să “achiziționeze sau să închirieze rețele de distribuție și să le gestioneze în mod autonom” datorită sistemelor de contorizare inteligentă.
Având în vedere că prețurile gazelor sunt în prezent la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, țările UE vor stabili prețurile la gaze pentru consumatorii vulnerabili pe baza unei definiții comune la nivelul UE a sărăciei energetice.
Guvernele vor fi, de asemenea, încurajate să coopereze mai strâns pentru a facilita apariția unor piețe regionale dincolo de frontierele UE.
Fără obiective trasate pentru industrie
Cu toate acestea, actorii din industrie vor fi dezamăgiți de faptul că proiectul de propunere nu introduce obiective pentru producția sau consumul de gaze cu efect de seră și de gaze cu emisii reduse de carbon – o măsură pe care o consideră necesară pentru a accelera schimbările din acest sector și pentru a asigura disponibilitatea unui volum suficient de gaze decarbonizate pentru consumatori.
More Stories
De ce în România hidrogenul nu prinde teren?
dezbaterea online „Hidrogenul, parte din mixul de energie curată al României”,
Hidrogenul un nou capitol al energiei, un studiu al AEI care contribuie la stabilirea pașilor spre o energie verde în România
Asociația Energia Inteligentă lansează, în premieră în Romania, studiul ” Hidrogenul, un nou capitol al tranziției energetice”