septembrie 25, 2023 RomaniaEnglishRussia

Energia curată pe înțelesul tinerilor

Nu este niciodata pre devreme sau prea târziu să înveți lucruri noi!

Asociația Energia Inteligentă a organizat marți, 13 iunie, atelierul „Harta interactivă cu energie curată” adresat copiilor din clasele V-VIII. Cei prezenți la eveniment, au avut ocazia de a afla, într-un mod inedit care sunt sursele de producere a energiei, fară emisii de CO2. După ce au contribuit la crearea de turbine eoliene, panouri fotovoltaice și centrale nucleare, evident la scară redusă, folosind o imprimantă 3D, participanții și-au poziționat creațiile pe o hartă a României de mari dimensiuni, în locurile cu potențial mare de producere de producere a acestor tipuri de energie, precum zone de câmpie pentru energie solară și regiunea Dobrogei recunoscută pentru puterea vântului. Au fost incluse pe în această activitate și localitățile Cernavodă, cunoscută pentru centrala nucleară și Doicești aflata în prospectare pentru amplasarea celei mai noi tehnologii de producere a energiei Nucleare – reactoarele modulare mici.

Dumitru Chisăliță le-a vorbit celor prezenți despre nevoia stringentă de a adopta rapid măsuri de protecție a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră care contribuie la fenomenul global de schimbări climatice, dar oferind și respectând în același timp bunăstarea oamenilor. Sectorul energetic, responsabil în prezent de peste 77% din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel european poate reduce acest procent îngrijorator prin adoptarea de surse de energie curată precum eoliana sau fotovoltaică, dar și nucleara aceasta din urmă fiind una securitară, care nu este influențată de factori precum condițiile meteo și în acealași timp sigura datorită tehnologiilor inovatoare.

La finalul evenimentului participanții au vizionat filme de prezentare a diferitelor tipuri de producere a energiei curate – hidroenergie, fotovoltaic, nuclear, eolian și hidrogen și s-au aratat foarte interesați de tema prezentată adresând numeroase întrebări lectorului.

„Harta interactivă cu energie curată” este un nou concept al Asociației Energia Inteligentă cu ajutorul căruia sunt marcate pe o hartă de mari dimensiuni, în format 3D, zonele cu potențial ridicat de a produce energie curata, din surse sustenabile, făra emisii de gaze cu efect de seră – hidroenergie, energie nucleară, energie eoliană, energie solară. Totodata, au fost marcate pe harte localitățile in care Asociația Energia Inteligentă a adus prin proiectele sale România tradițională cu Energie Curată și Energie pentru Viata, energie curată în viața oamenilor. Harta va avea un traseu itinerant și va poposi la sediile unor instituții ale statului și ale companiilor care au susținut proiectele asociației.

RomaniaEnglishRussia