decembrie 6, 2024 RomaniaEnglishRussia

Dezbatere NewsEnergy: Rolul mediului rural în tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice

Publicația NewsEnergy.ro vă invită vineri, 15 noiembrie, între orele 10:00 și 11:30, să urmăriți dezbaterea online „Rolul mediului rural în tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice”. Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului contribuția esențială pe care mediul rural o are în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, precum și în asigurarea securității energetice.

Subiecte analizate:

  • Importanța dezvoltării zonelor rurale în contextul tranziției verzi și digitale
  • Mediul rural, cea mai mare „centrală verde” a României – potențialul energetic al zonelor rurale
  • Oportunitățile pentru investiții în eficiență energetică
  • Surse de finanțare pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural
  • Contribuția mediului rural la obiectivele naționale în materie de climă
  • Situația sărăciei energetice în mediul rural și soluții pentru atenuarea fenomenului
  • Oportunități pentru inovație și locuri de muncă verzi

SPEAKERI:

Anca Sinea – Coordonator Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE)

Corina Murafa – Membru în Comitetul Economic și Social European (CESE)

Dumitru Chisăliță – Președinte Asociația Energia Inteligentă

Andrei Ceclan – Generalist managementul energiei, Servelect

Ionuț Chețe – Inginer eficiență energetică

Organizații partenere: Observatorul Român al Sărăciei Energetice, Asociația Energia Inteligentă

Parteneri media: Energy Magazine, Focus Energetic, e-nergia, InvesTenergy, Economistul, Club Economic, România Durabilă

Evenimentul va fi transmis LIVE pe canalele de social media ale NewsEnergy: Facebook, LinkedIn și YouTube.

CONTEXT. Câteva cifre-cheie arată de ce este relevantă o astfel de dezbatere:

În România, ponderea persoanelor care locuiesc în zonele rurale este mult mai ridicată decât media UE (41,8% față de 25,9% în UE, în 2021). Cu toate acestea, potrivit Observatorului Rural al UE, rata de ocupare a forței de muncă în rândul populației rurale a scăzut de la 69,4% în 2019 la 59,6% în 2021 și este mult mai mică decât media UE pentru zonele rurale (73,6%). La polul opus, orașele din România reușesc să își crească în mod constant rata de ocupare (de la 64,6 % în 2013 la 76,6 % în 2021) ( Comisia Europeană, 2023).

Disparitățile dintre mediul rural și cel urban rămân semnificative. De evoluțiile pozitive de pe piața forței de muncă nu beneficiază în egală măsură toate regiunile și toate categoriile de populație. Rata riscului de sărăcie în zonele rurale este de aproape cinci ori mai mare decât în orașe, mai arată Comisia Europeană.

Deși mediul rural are un rol major în dezvoltarea energiei din surse regenerabile și creșterea securității energetice, mai ales când ne referim la energia solară și eoliană, cetățenii de la sate sunt printre cel mai grav afectați de sărăcie energetică, conform datelor Observatorului Român al Sărăciei Energetice. Dincolo de veniturile scăzute, la această situație contribuie ineficiența clădirilor și a sistemelor de încălzire. În lipsa unei politici adecvate care să sprijine și cetățenii de la sate, tranziția verde poate accentua aceste decalaje dintre rural și urban, după cum a atras atenția recent Asociația Energia Inteligentă.

Nevoia de investiții în eficiență energetică se reflectă și asupra clădirilor școlare. „Peste 90% din unitățile din învățământul primar și gimnazial necesită reabilitare, mai mult de 70% fiind localizate în mediul rural”, se arată în descrierea Componentei C15. Educație din PNRR. „Studii anterioare au demonstrat deja că există o legătură directă între calitatea scăzută a educaţiei, abandonul școlar şi absenteism. (…) Starea, locația și tipul infrastructurii educaționale au impact nu numai asupra accesului la educație, ci și asupra calității acesteia, moralului și sănătății mintale a copiilor și cadrelor didactice, dar și a capacității școlii de a utiliza metode pedagogice moderne”, se mai arată în documentul menționat.

Unul dintre principiile-cheie ale Pactului Verde european este „Nimeni să nu fie lăsat în urmă”, iar dezvoltarea mediului rural prin tranziția verde este esențială pentru o creștere durabilă a economiei României.

RomaniaEnglishRussia