iulie 12, 2024 RomaniaEnglishRussia

Cri cri toamnă gri, cu ce prețuri vei veni?

Vacanța a trecut și odată cu aceasta și lunile calde fără de griji pentru români. Începând cu primele zile din septembrie se prognozează scăderi ale temperaturilor și nu peste mult timp oamenii vor trebui să – și pornească sobele și centralele termice pentru a se încălzi. Odată cu această acțiune, sigur decalat cu câteva luni, vor avea surpriza neplacută să constate că vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a avea același confort ca în iarna anterioară.

Prețul gazelor naturale pe piața românească au început să crească la începutul verii, într-un mod aparent inexplicabil, dacă ne raportăm la perioadele anterioare.

Totuși există o posibilă explicație a acestei creșteri. Aceasta se bazează pe legile pieței libere, piață în opinia mea, influențată în acest an de o atitudine licit speculativă pe piață a unor firme, care a determinat ca cererea să fie mai mare decât oferta în această perioadă și astfel să se creeze o tendință de creștere a prețului gazelor. Pe parcursul verii această discrepanță, între cererea și oferta de gaze a adus o oarecare stare de panică care a determinat rostogolirea prețului gazelor naturale și astfel asistăm la prețuri de achiziție a gazelor în luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici în lunile de iarnă 2017-2018. La acestă situație se adaugă evoluția prețului petrolului pe piețele internaționale care a crescut cu aproape 50% în ultimul an. Aplicarea Metodologiei de stabilire a prețului gazelor naturale pentru populație, ne permite să apreciem că la 1 octombrie 2018 vom asista la o creștere a prețului gazelor naturale pentru populație cu cca. 2 – 5%.

Experiențele recente: frigul extrem din anul 2017 din America de Nord, valul de căldură ce a cuprins mare parte din Europa de Vest, necesitatea acoperirii necesarului de gaze din depozietele de înmagazinare subterană după ce gazele din depozitele de înmagazinare europene au scăzut sub 20% până la sfârşitul iernii (pentru prima data în istoria recentă a industriei de gaze), creșterea cererii de GNL pe pieţele din Asia şi America de Sud, determină ca mulți consultanți să anticipeze că raliul preţurilor gazelor ar putea continua în viitor.

Anul acesta am asistat la 3 scumpiri ale gazelor naturale pentru populație, și probabil ne vom mai confrunta cu încă o scumpire anul acesta și alte scumpiri în iarna și primăvara 2019. Această situație putea să fie prevenită parțial sau probabil nu ar fi fost aplicată pentru toți consumatorii casnici de gaze naturale (având în vedere că prețul gazelor naturale pentru clienții casnici se stabilește pentru fiecare operator de distribuție gaze naturale), dacă ar fi fost respectate obligațiile din Legea 123, care stabilea încă din anul 2016, emiterea de reglementări care să asigure condițiile de concurență și de acces transparent și nediscriminatoriu al cumpărătorilor la cantitățile de gaze naturale ofertate pe piața concurențială.

Reiau considerentele pe care le am expus constant în ultima perioadă, ca fiind de maximă importanță, pentru a funcționa piata de gaze și pentru a evita creșterea masivă a prețului gazelor la populație, este necesar să se adopte urgent reglementările prevăzute de legea gazelor, care să asigure:

  1. condițiile de concurență pe piața de gaze naturale (pe piața centralizată și pe piața contractelor bilaterale)
  2. condițiile de acces transparent și nediscriminatoriu al cumpărătorilor la cantitățile de gaze naturale ofertate pe piața concurențială.
RomaniaEnglishRussia