decembrie 6, 2024 RomaniaEnglishRussia

Asociația Energia Inteligentă implementează o nouă etapa de „Energie pentru Viață”

Asociația Energie Inteligentă implementează o nouă etapă de „Energie pentru Viață”. De aceasta dată proiectul va fi prezent în județul Cluj, sat Muntele Rece din comuna Măguri Răcătău și sat Someșul Cald din comuna Gilău unde șase gospodării izolate vor fi electrificate pentru prima data prin instalarea de panouri fotovoltaice.

Implementarea acestei etape a proiectului „Energie pentru Viață” a fost posibilă datorită fondurilor adunate în urma „Crosului Energiei – Energie pentru toți” un eveniment sportiv caritabil organizat de Ministerul Energiei împreuna cu Asociația Eos D’Art la București, pe Arena Națională, la data de 29 septembrie 2024, unde au participat sute de susținători ai demersului de electrificare a caselor care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică. Crosul Energiei a fost mai mult decât o simplă cursă, a fost un gest de solidaritate și o oportunitate de a contribui la rezolvarea unei probleme reale a României: sărăcia energetică extremă.

Asociația Energia Inteligentă a realizat în luna aprilie a acestui an inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și a întocmit „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani. Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces. Potrivit acestui registru, județul Cluj numără 98 de gospodării locuite permanent fără energie electrică.

Întocmirea RENGEER reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică, deoarece constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme din țara noastră, cât și pentru întreprinderea unor acțiuni de reducere efectivă a acestui fenomen precum proiectul „Energie pentru viață”.

Ajuns la cea de-a opta ediție, proiectul „Energie pentru Viață” a fost lansat de Asociația Energia Inteligentă în 2021 cu scopul de a trage un semnal de alarma asupra unei probleme reale a României – numărul mare de locuințe neelectrificate existenta în țara noastră. În cei 4 ani de la demararea proiectului, AEI a electrificat 55 de imobile ( 43 de case, 10 stâne și 2 refugii montane), din 26 de localități și 5 județe. Începând cu toamna anului 2023, proiectul “Energie pentru Viață” se derulează sub umbrela Parteneriatului pentru combaterea sărăciei energetice încheiat între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră. În toate cele opt etape derulate în cei 3 ani de la inițierea acestui proiect, societatea civilă a fost cea care și-a adus contribuția la electrificarea acestor gospodării. Împreună am adus o rază de speranță în viața familiilor care trăiesc în case lipsite de „normalitate”, cea mai mare parte dintre ei aflându-se la limita sărăciei și am contribuit în același timp la  creșterea gradului de conștientizare a sărăciei energetice extreme din România și crearea unei comunități puternice care a sprijinit demersul nostru și a devenit ambasador în lupta pentru atingerea dezideratului de zero case fără energie electrică.

RomaniaEnglishRussia