mai 18, 2024 RomaniaEnglishRussia

Câteva considerente privind plafonarea prețului la gaze și energie

Cu 10 zile calendaristice înaintea datei de 1 aprilie 2022 s-a publicat textul OUG privind măsurile de ajutorare a consumatorilor de gaze și energiei electrică (http://energie.gov.ro/transparenta-decizionala-2/ )

Conform proiectului de OUG pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică pentru consumatorii casnici va fi de:

  1. 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  2. 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar  realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

Apreciem că 30% din consumatorii casnici nu se vor încadra în cerințele legii și vor achita prețul din contractele de furnizare a energiei electrice existente, prețuri între 1,4 lei/kWh și 4,1 lei/kWh. Adică o casă care consumă 301 kWh/lună, va achita pentru energia electrică între 421 lei/lună și 1234 lei/lună.

Există consumatorii care consumă peste 300 kWh/lună și au venituri sub venitul minim din România, așa cum există locuri de consum la care consumule este sub 300 kWh/lună și sunt milionari. Și atunci care este echitatea acestei legi? De ce un milionar să beneficieze de preț plafonat și un consumator cu salariul minim pe economie să nu beneficieze?

Conform proiectului de OUG pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică pentru consumatorii noncasnici va fi de 1 leu/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către
furnizorii de gaze naturale este:

  1. 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  2. 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze
    naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică

Din nou asistăm la o construcție dezaxată:

  • Se acordă plafonarea prețului la gaze pentru miliardari și milionari, iar compensarea acordată furnizorilor de la bugetul de stat urmând să fie plătită tot de cei mulți și săraci;
  • Se acordă o plafonare pentru toți consumatorii noncasnici de energie electrică și doar pentru o parte din consumatorii noncasnici de gaze, deși costurile cu gaze sunt mult superioare față de cele cu energia electrica. De ce această diferențiere?
  • Componenta de furnizare a energiei electrice si/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh
    pentru activitatea de furnizare a energiei electrice adică de 10,7% din prețul minim plafonat, respectiv de 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale respectiv de 3,1 % din prețul minim plafonat. De ce ar fi atât de mare marja comercială la furnizorii de energie electrcică?

Conform proiectului de OUG prețul gazelor naturale vândute de producători se stabilește la 150 lei/MWh pentru gazele care se vor achiziționa pentru populație și de 250 lei/MWh pentru gazelle care se vor achiziționa pentru consumatorii producătorii de energie termică. Această situație va determina, exact cum s-a întâmplat în cazul OUG 114, o explozie a prețului la gaze pentru consumatorii non casnici care consumă mai mult de 50.000 MWh/an. Respectiv acești consumatori vor achita aproape toate gazele din import în următorul an (cca. 80%), dar și diferența între prețul de piață și prețul plafonat pentru gazele din producție internă, adică consumatorii industriali vor achita un preț de minim 1000 lei/MWh. Apreciez că majoritatea consumatorilor industriali care consumă mai mult de 50.000 MWh/an vor falimenta. 

Totuși de ce s-a ales această măsură a plafonării prețului la gaze și energie?

Probabil datorită faptului că statul este capabil să facă protecția consumatorului doar pe banii altora, adică pe banii furnizorilor (statul nu a achitat nici 10% din compensările care trebuiau să le acorde conform legii, pentru plafonările din iarna 2021/2022 furnizorilor).

RomaniaEnglishRussia