
Dețin o mică garsonieră în București, cu un consum anual de circa 500 kWh. Săptămâna trecută, am primit o ofertă personalizată de la furnizorul meu de gaze naturale pentru a continua relația comercială, după liberalizarea pieței preconizată a avea loc la 1 iulie 2020.
Oferta cuprindea:
- Preț fix al gazului natural pentru 12 luni;
- Abonament zilnic = 0,28 lei;
- Preț gaz 0,094 lei/kWh (fără TVA);
Notă pentru cititorii mai puțin familiarizați cu modul în care sunt scrise ofertele: Prețurile finale conțin servicii reglementate de transport, distribuție și de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
Această ofertă m-a făcut inițial să cred că respectivul ”preț gaz” este și prețul propus de furnizor, dar undeva în document (bineînțeles scris cu litere mult mai mici) era precizat că, de fapt, prețul de 0,094 lei/kWh conține doar tariful de transport. Practic, oferta primită de mine nu menționa nimic despre tariful de înmagazinare (pot astfel presupune că este zero) și nimic despre tariful de distribuție (actualmente aprobat de ANRE la 0,031 lei/kWh).
Pentru a-mi clarifica care este prețul real propus de furnizorul meu, am recurs la calcularea prețului pe care urma să-l plătesc:
Am făcut calculul următor: P = 0,094 + 0,031 + (0,28*365/500), din care a rezultat că voi avea de plătit 0,3294 lei/kWh (fără TVA), iar prețul efectiv pe care urma să-l plătesc este de 0,3919 lei/kWh (cu TVA).
Apoi, am verificat prețul gazelor naturale facturat în anul 2019 pentru gazele consumate în această garsonieră și prețul reglementat a fost de 0,12517 lei/kWh (fără TVA), iar prețul efectiv plătit a fost de 0,14895 lei/kWh (cu TVA).
Am constatat astfel că oferta personalizată, înaintată de furnizorul meu pentru a-mi furniza gaze după liberalizare conține de fapt un preț mai mare cu 163% decât prețul pe care l-am plătit pentru gazele naturale consumate în anul 2019.
Mai departe, am decis să analizez prețul cu care se vând gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/) și am constatat că prețul gazelor tranzacționate este de 0,05153 lei/kWh. La acesta se adaugă tariful estimat de transport de 0,0065 lei/kWh, tariful de distribuție de 0,031 lei/kWh și tariful estimat de înmagazinare de 0,005 lei/kWh. La final, costul efectiv al furnizorului meu cu gazele achiziționate pentru a mi le furniza în acest an ar putea fi:
C = 0,05153+0,0065+0,031+0,005 = 0,9403 lei/kWh (fără TVA) sau 0,11189 lei/kWh (cu TVA)
Concret rezultă că oferta făcută de furnizorul meu pentru a-mi livra gaze după data de 1 iulie 2020 are un preț mai mare cu 250% decât costul lui estimativ, conform cotațiilor existente în prezent pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale, administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) și a tarifelor pentru servicii.
Am stat și m-am întrebat de ce prețul din oferta post-liberalizare nu este în concordanță cu declarația Ministrului Economiei, Virgil Popescu, acesta fiind cel care a declarat recent “că nu va crește niciun preț de la 1 iulie 2020 (momentul în care piața gazelor se va liberaliza)” . Așa că am decis să îi transmit un email furnizorului meu de gaze pentru a-mi face o altă ofertă, de data asta clară și personalizată, prin care să îmi ofere un Preț Corect La Gaze.
Până la ora actuală, furnizorul nu mi-a trimis niciun răspuns la solicitarea mea deoarece așa cum preciza domnul Secretar de Stat din Ministerul Economiei, Niculae Havrileț, la EM360, conform art 4, din Ordinul ANRE 27/2020 : “dacă clienții casnici nu au încheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face în continuare, dar la prețul aferent ofertei comunicate clientului”.
Voi ce oferte ați primit? Le-ați verificat? Le-ați citit cu mare atenție? Suntem toți ”liberalizați”?! Halal liberalizare!
Da, domnule Chisalita, Romania a fost acaparata de niste grupuri infractionale organizate, numite Partide Politce. Mai exista inca unul numit ANRE, despre care v-am scris pe fb, cerandu-va, pana la urma, un sprijin, avand in vedere activitatea dvs. legata de lumea gazelor,
dar ati refuzat, blocand si comunicarea.
Stimate domn, decizia de facturare in unitati de energie, cu Pcs factor de calcul, din 01.07.2008, decisa de ANRE, a fost una nationala si nicidecum ceruta de vreo Comisie EU/CEE.
Aceasta decizie a dus la majorarea facturilor cu 11% !
Se implinesc, in curand 12 ani, de hotie legala si nimeni n-a scos un sunet.
Am depus o sesizare atat Avocatului Poporului, cat si DNA, cu raspunsuri ca pe vremea lui Ceausescu.
E atat de puternica Mafia Gazelor ?
Ramane de vazut !
O zi buna.
Dear Mr Radulescu,
Thank you for your patience. We appreciate your interest in seeking clarification on the scope of EU provisions as regards consumer billing.
To answer your final question on whether EU legislation requires Member States to use energy units when billing for the supply of gas: the Gas Directive (2009/73/EC) currently in force (the latest consolidated version dates from 23/05/2019) does not set out what units gas bills for consumers must use. Neither does the 2012 Energy Efficiency Directive and its amendment (2018/2002) which is also directly relevant to consumer bills, require specific units of measurement for energy bills. Therefore, indeed, there is no legislation currently regulating how consumers should be billed (based on energy content or cubic meters).
The legislation you have brought to our attention deals with how Member States report energy pricing data for statistical analysis to the Commission, not with how companies report to consumers.
You may nonetheless consult the above mentioned Energy Efficiency Directive for many references to billing information based on energy (particularly in Annex VII). Furthermore, you might want to consult Commission guidance on how gas should be measured at wholesale level for the purpose of, for example, capacity and balancing. Such guidance is provided by Gas Regulation 715/2009 and the accompanying Regulations establishing Network Codes on (1) capacity allocation mechanisms in gas transmission systems and (2) interoperability and data exchange rules.
We hope this information has been useful.
Kind regards,
Teresa ARISTEGUI
cid:image001.png@01D33C67.7BCC7010
European Commission
Directorate General for Energy
Unit B3 Retail, Coal & Oil
Buna ziua
Trecerea la facturare in unitati de energie asa cum foarte corect a ti spus a fost o decizie interna.
Avand in vedere ca in marea lor majoritate gazele sunt folosite in procese de combustie, vanzarea de unitati de energie si nu de volume este una corecta. Nu este tot una sa cumperi gaze cu 12000 kcal intr un mc sau 6000 kcal intr-un mc. Gazele pe teritoriul Romaniei avand puteri calorifice de la 6000 la 12000 kcal.
Astfel, principiul facturarii in unitati de energie este unul corect.
Modul in care se face determinarea debitelor sau a calitatii in anumite locuri de consum este o problema care este de competenta institutilor statului.
Apreciez limbajul folosit de aceasta data in relatarea dvs.