
În contextul necesității îndeplinirii țintelor europene privind producerea de energie din surse regenerabile în mixul energetic al României, precum și a atingerii țintelor privind ponderea de energie din surse regenerabile în sectorul transporturilor, produsele pe bază de ulei alimentar uzat capătă o importanță din ce în ce mai mare. Directivele europene privind energia din surse regenerabile și pachetul legislativ „ Fit for 55” prevăd o creștere a volumului de combustibili regenerabili în mixtul energetic în perioada 2021-2030 pentru îndeplinirea noilor ținte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest context, uleiurile alimentare uzate reprezintă un excelent conținut de energie din surse regenerabile, fiind o materie primă de importanță crucială pentru producția de biocombustibil.
Un studiu realizat de Deloitte la inițiativa Asociației Energia Inteligentă, privind utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea de biocombustibil, arată că România este abia la începutul implementării unui sistem de colectare a uleiului gătit folosit, cu un potențial mare de creștere în ceea ce privește cantitatea de colectat.
Asociația Energia Inteligentă organizează evenimentul online „Valorificarea Uleiului Alimentar Uzat – situația actuală și potențialul de colectare în România”, care va avea loc marți, 3 mai 2022, orele 11.00 – 12.30. Evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook Energia Inteligentă și pa paginile partenerilor media.
Evenimentul va aborda subiecte precum:
- situația actuală în ceea ce privește colectarea uleiului alimentar uzat și potențialul de creștere a cantității colectate în România
- prezentarea studiului
- analiza SWOT privind potențialul pieței uleiului alimentar uzat în România
- creșterea volumului de combustibili regenerabili în mixtul energetic în perioada 2021-2030 prevăzută în directivele europene privind energia din surse regenerabile și pachetul legislativ „Fit for 55”
- uleiurile alimentare uzate, excelent conținut de energie din surse regenerabile și importantă materie primă pentru producția de biocombustibil
- modele de bune practici în țările Uniunii Europene
- impactul deversării în sisteme de canalizare a uleiului alimentar uzat asupra mediului
Pentru a încuraja colectarea de ulei uzat de la populație, o serie de companii și organizații au derulat programe de colectare, prin colectori autorizați. În ciuda acestor inițiative, nivelul de colectare al uleiului uzat, atât de la populație cât și de la operatorii economici rămâne scăzut, impunându-se o serie de campanii de conștientizare a efectelor nocive pe care uleiul uzat îl poate avea asupra mediului și totodată a importanței colectării sale corespunzătoare în contextul pachetului legislativ „Fir for 55” și al necesității trecerii către o economie circulară.
Evenimentul „Valorificarea Uleiului Alimentar Uzat – situația actuală și potențialul de colectare în România”, face parte din proiectul „STOP aruncării uleiului alimentar uzat” inițiat de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului și de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi prin creșterea calității apei potabile și a aerului. Totodată, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile, va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.
„Cifrele pe care le avem la ora actuală sunt îngrijorătoare și reflectă o cantitate foarte mică de ulei alimentar uzat colectat. Schimbarea poare porni de la fiecare dintre noi și suntem cu toții responsabili pentru creșterea calității vieții, dar și pentru atingerea directivelor Comisiei Europene privind reducerea amprentei de carbon. Consider că demararea unor campanii de informare adresate consumatorilor casnici privind pericolele vărsării uleiului alimentar uzat în scurgerile de apă și impactul pe care îl are acest tip de deșeu asupra mediului este foarte importantă. Totodată toți cetățenii trebuie să conștientizeze beneficiile colectării separate a uleiului alimentar uzat care se reflectă cu precădere în creșterea calității apei potabile și eventual în reducerea costurilor de curățare a acesteia, care s-ar putea regăsi în factura de utilități” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă in comunicatul de presă de lansare a proiectului.
Proiectul este susținut de partenerii media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat Bucharest, Capital, Club Economic, Romania Durabilă, Energy Center, E-nergia, Info Mediu și EM360 Group.
Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați
Persoană de contact: Monica David
Telefon: 0723.999.995, Email: monica.david@creativeandmore.ro
More Stories
Hidrogen Verde – eveniment de prezentări și business networking
Viitorul Gazelor Naturale
Oportunități de Finanțarea a Tranziției
Impactul regulamentului UE privind emisiile de metan asupra industriei extractive de gaze din România