februarie 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Unde predăm astazi, uleiul alimentar uzat – Ghid practic

Trăim, din nefericire, într-o lume tot mai poluată. Cu cât societatea a avansat și s-a industrializat, mediul înconjurător a plătit un preț tot mai scump pentru confortul de care ne bucurăm zi de zi.  Așadar, cu greu mai găsim astăzi ceva care să nu afecteze mediul. Singura diferență este impactul pe care acel lucru îl are asupra mediului. Este valabil și pentru uleiul de gătit.

BOX INFORMATIV

Printre efectele nocive ale uleiului de gătit asupra mediului amintim:

 • Acoperă plantele și animalele și le epuizează oxigenul. Când se întâmplă acest lucru, plantele și animalele se pot sufoca și muri.
 • Poluează mediul cu un miros neplăcut. Acest lucru ar putea reduce calitatea aerului pe care îl respirăm.
 • Poate fi o substanță toxică pentru mediu. De exemplu, atunci când uleiul ajunge în apă, aceasta este compromisă. Și acolo unde nu acționăm rapid, viața acvatică poate suferi repercusiuni grave.
 • Poate fi împiedicată rata de reproducere a plantelor și animalelor. Acest lucru ar afecta, fără îndoială, existența acestora. În curând, oamenii ar începe să simtă efectele în aprovizionarea cu alimente. 

Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător, dar depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, coroziune mai rapidă și au influență negativă asupra funcționării instalațiilor și stațiilor de pompare sau epurare a apelor uzate, ajungându-se la blocarea și distrugerea acestora. Frecvența de curățire și întreținere a stațiilor de epurare, pompare, instalațiilor și sistemului de canalizare este de cinci ori mai mare decât ciclul normal. Aceasta duce la o creștere enormă a costurilor comunitare. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă acest tip de deșeuri este colectat selectiv, tratat, filtrat și reintrodus în circuitul economic sub altă formă, potrivit unei analize realizată de specialiștii maimultverde.ro.

O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar și o mie de litri de apă naturală, iar un litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul de supraviețuire al unui adult pe o durată de 14 ani, așa cum am subliniat și în materialele precedente. De aceea este foarte important să ducem uleiul uzat la centrele speciale de colectare.

BOX INFORMATIV

Ce fel de ulei sau grăsimi se pot colecta ?

 • Ulei alimentar uzat folosit de floarea soarelui
 • Ulei alimentar uzat folosit de palmier
 • Ulei vegetal uzat folosit de rapiță
 • Ulei vegetal uzat folosit de soia
 • Ulei vegetal uzat folosit de măsline

BOX INFORMATIV

Cine poate beneficia de aceste servicii ?

 • asociațiile de locatari
 • cantine sociale
 • aziluri de bătrâni
 • grădinițe
 • instituții de învățământ
 • centre de detenție
 • unități militare
 • cămine studențești
 • ONG-uri

Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un sistem de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină), săpunuri bio sau lumânări.

Unde se poate colecta uleiul alimentar în București

În urmă cu mai bine de 10 ani, specialiștii maimultverde.ro anunțau înființarea, în țara noastră, a primului Centru de Colectare Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare. Proiectul „OLI” venea în sprijinul cetățenilor bucureșteni, oferind servicii de colectare, manipulare și transport gratuit a deșeurilor de ulei uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare.

Acum, există mai multe companii cu tradiție în colectarea uleiului uzat de bucătărie, conform unei liste cuprinzătoare, întocmită de goldsite.ro.

 1. Astfel, societatea STOEHR MINERAL&VEGETAL Oil S.R.L. pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare, în funcție de necesități, cu capacități cuprinse între 24 – 1000 litri. Recipientele pline cu ulei uzat sunt preluate de către lucrătorii specializați săptămânal, lunar sau în baza unui grafic stabilit între părți și transportate către depozitul final.

2. Benzinăriile MOL Aceasta a fost prima rețea de benzinării din România, care, în anul 2012, a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Pe lângă cele peste 30 de centre de colectare MOL din București, există un număr considerabil de benzinării MOL în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. Întreaga listă a benzinăriilor MOL care colectează ulei alimentar uzat o puteți găsi aici (https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/).

2. Hipermarketurile CarrefourÎn toate hipermarketurile Carrefour din țară clienții au posibilitatea de a aduce uleiul alimentar uzat, pentru a fi colectat responsabil. Există chiar și unele campanii în baza cărora cei care aduc ulei uzat primesc în schimb ulei de floarea soarelui nou.

În București, există 12 hipermarketuri Carrefour care colectează ulei uzat:

 • BĂNEASA – Sos București-Ploiesti, Nr. 44A, Sector 1
 • BERCENI – B-dul Metalurgiei, Nr. 12-18, Sector 4
 • CHIAJNA – Autostrada București-Pitesti, km 11,4
 • COLENTINA – Șos. Colentina, Nr. 426-426A, Sector 2
 • COLOSSEUM – Șos. Chitilei, Nr. 284, Sector 1
 • CORBEANCA – Calea București, Nr. 2 bis, Balotesti
 • MEGAMALL – B-dul Pierre de Coubertin Nr. 3-5, Centrul Comercial Mega Mall, nivelul -1, Sector 2
 • ORHIDEEA – Splaiul Independenței, Nr. 210-210B, sector 6
 • PARKLAKE – Str. Liviu Rebreanu, Nr. 4, Sector 3
 • UNIRII – B-dul Corneliu Coposu, Nr. 2, Sector 3
 • VERANDA – Str. Ziduri Moși Nr. 23, Sector 2
 • VULCAN – Str. Mihail Sebastian Nr. 88, Sector 5  

3. Hypermarketurile Auchan Un alt hypermarket care a anunțat derularea unei campanii de colectare a uleiului alimentar este Auchan. Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021.

4. Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri. Mai multe detalii despre această campanie le găsiți aici (https://www.green-environment.ro/colectare-ulei-uzat-alimentar/).

5. Benzinăriile OMV O altă campanie de colectare a uleiului de bucătărie uzat aparține benzinăriilor OMV. Pentru doi litri de ulei uzat clienții primesc o cafea sau un voucher pentru cafea.

6. Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași. Aici (http://uleiosul.com/)  găsești toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.

7. Bracos OIL colectează uleiul folosit de la restaurante cât și de la persoanele fizice direct de la domiciliu. Firma pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare în funcție de necesități cu capacități cuprinse între 24 – 1000 litri. Mai multe detalii găsiți aici (https://www.colectaredeseuri.ro/colectare/colectare-ulei-alimentar-uzat/).

 

8. TUCO sprijină evoluția României în scopul protejării mediului și prezervării apelor prin colectarea uleiului alimentar rezidual de la generatori de tip HoReCa (restaurante, hoteluri, pub-uri, cantine, unități fast-food, etc.). Firma pune la dispoziție recipienții necesari precolectării și stocării temporare a deșeurilor. În schimb oferă ulei de palmier de cea mai bună calitate, ulei de floarea-soarelui, detergent pentru spălarea vaselor sau bani.

 

9. UCO România vine în ajutorul mediului înconjurător prin servicii profesionale de colectare a deșeurilor de uleiuri și grăsimi comestibile de la generatori persoane juridice (restaurant, pub-uri, unități fast-food, hoteluri, cantine etc), persoane fizice, dar și de la alți colectori.

 

10. TKM Oil este o altă firmă care colectează ulei alimentar din restaurante, hoteluri, pensiuni, unități fast-food, cantine, baruri și pub-uri, etc. Reprezentanții TKM Oil oferă, pentru colectare, recipiente speciale din plastic, începând de la butoaie de 30 de litri până la containere din plastic de 1000 de litri. Puteți primi la schimb ulei de palmier.

 

Acest articol face parte din proiectul „STOP aruncării uleiului alimentar uzat”, inițiat de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului și de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi prin creșterea calității apei potabile și a aerului. Totodată, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul este susținut de partenerii media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat Bucharest, Capital, Club Economic, Romania Durabilă, Energy Center, E-nergia, InvestEnergy, Info Mediu, Revista Piața, Spot Media și EM360 Group.

RomaniaEnglishRussia