iunie 1, 2023 RomaniaEnglishRussia

Tendința prețului la gaze pentru iarna 2020/2021

Piața de gaze naturale din România a prezentat o evoluție atipică în ultimele luni. Aceasta s-a datorat în special multiplelor modificări aduse de legislația primară și legislația secundară, precum:

  • abrogarea OUG 114,
  • liberalizarea totală a pieței de gaze,
  • programul de Gas Release,
  • ridicarea obligațiilor stabilite pentru stocurile minime pe care furnizorii trebuie să le realizeze, urmată la puțin timp de eliminarea pe viitor a acestei obligații,
  • amânarea la plată a facturilor etc.

O a doua cauză a evoluției pieței de gaze în ultimele luni a fost supraoferta de gaze pe piață datorată pe de o parte iernii blânde 2019/2020, care a creat o supraoferta de gaze pe piața din Europa și pe de altă parte de cantităților mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de siatare a gazelor care tranzitau Ucraina spre Europa Centrala si de Est.

La acestea, în iarna 2020/2021 se adaugă și importantele modificări ale capacităților de transport prin finalizarea noilor rute de transport și creșterea diversificării cantităților de gaze în Europa Centrală și de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG, etc.).

Istoricul recent și modificările care vor urma în piață, încă nu total posibil a fi anticipate, vor aduce începând cu anul 2021 modificări importante asupra pieței de gaze Sud-Est Europene, atât prin prisma fluxurilor cantităților, cât și prin cea evoluției prețului.

Prognozele meteorologice pentru iarna 2020/2021, arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig și viscol, astfel încât cererea de gaze în regiunea centrală și est europeană probabil se va situa la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluția prețului gazelor în regiune probabil va urma un ușor trend ascendent, odată cu creșterea cererii fără ca probabil prețul mediu al gazelor în lunile de iarnă să depășească 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în același scenariu, cu o prognoza de iarnă ușoară, dar cu episoade de frig și viscol, fapt ce determină probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase. Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie și noiembrie 2020, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil va duce la extragerea gazelor din depozite abia din luna decembrie 2020, ceea ce va face ca  disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil mc/zi, fapt ce va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăși 7 zile), România va avea nevoie de 5-15 mil mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziționate din import având în vedere prețul comparativ al gazelor din import cu prețul din România, dar și importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura în iarna următoare, curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, București – Ploiești, urmare a stațiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport în ultimul an și a construcției conductei BRUA. Este posibil în același timp, ca alte zone ale României să aibă deficit de gaze datorită configurației actuale a sistemului de transport gaze.

Evoluția prețului marfă a gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preț maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021.

Sursa: AEI

În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil în opinia mea) de oprire a activităților datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie și va determina o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare prețului la gazele marfă sub nivelul curbei Optimiste de pe grafic.

In ceea ce privește consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul prețului pe care acesta o să-l plătească, prețul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu prețul plătit în iarna 2019/2020.

RomaniaEnglishRussia