noiembrie 30, 2022 RomaniaEnglishRussia

Sub paravanul crizei Ruso – Ucraineană, se forțează creșterea prețului gazelor în România! Cine are acest interes?

Prețul gazelor naturale a crescut brusc pe Bursa Română de Mărfuri cu 12% în ultimele 2 zile. Aparent această creștere este în tandem cu creșterea prețului pe Bursa Europeană TTF și este pusă pe seama crizei Ruso-Ucrainene. Dar vremea extrem de caldă face ca România să aibă suficiente gaze din intern pentru a acoperii consumul. Fluxurile fizice de gaze importate din Vestul Europei (conectate la prețul burselor europene) sunt nule, astfel această justificare, apparent nu se poate susține. Totuși România importă virtual gaze, adică deși nu intră molecule de gaze, intră facturi cu gaze ”importate virtual”. În același timp România exportă (sau reexportă) cantități importante de gaze naturale în Ungaria ”invizibile”, datorită backhaulului realizat pe punctul de import Csanadpalota. În present gazele care intră sunt sensibil egale cu cele care iasă din România prin punctul Csanadpalota, respectiv deși fluxul fizic este zero, pe ”hârtie” se importă și exportă gaze prin acest punct.  

În graficul de mai sus se pot observa Renominalizările făcute în punctul Csanadpalota, disponibile pe siteul Transgaz. Respectiv, observăm că în aceeași zi se exportă și importă  gaze prin același punct. Astfel, se prezintă că România și a redus importurile din Ungaria și au crescut exporturile.

Deși conform graficului de mai jos, fluxurile fizice de gaze indică doar că au scăzut importurile din Ungaria, realitatea comercială este alta.

Fizic gazele nu pot să intre și să iasă în același timp pe același punct, astfel gazele exportate nu iasă din România, dar se reduc cantitățile de gaze intrate din Ungaria cu valorile exportului virtual.

Gazele importate din Ungaria ating un preț de cca 70 euro/MWh, iar gazele exportate în Ungaria sunt la un nivel inferior (conform unor surse 54 euro/MWh, alte surse vorbesc de 68 euro/MWh). Astfel, avem o primă modalitate de a crește prețul  gazelor din România, exportăm (reexportăm) ieftin, importăm scump.

A doua modalitate de a crește prețul gazelor poate fi jocul, care se realizează de două zile pe BRM. În ultimele 2 zile pe Bursa Română de Mărfuri se înregistrează un fenomen atipic, există 2-3 vânzători care vând și cumpără cantități mari de gaze, cantități atât de mari încât chiar dacă unii dintre furnizori ar dori să intre și să liciteze prețuri mai mici nu o pot face datorită cantităților mari ofertate. Interesat este faptul că atunci când au apărut noi jucători și au licitat astfel încât prețul părea că urma să scadă și să se închidă la un anumit preț, apărea un alt furnizor care oferta mult peste nivelul la care urma să se închidă tranzcția, ridicând astfel mult prețul mediu de tranzacționare zilnică.

Creșterea forțată a prețului gazelor marfă pe piața din România, poate să fie determinată de acțiunea unor furnizori români (interesați ca în perioada aplicării sistemului de plafonare a prețurilor să profite de prețuri mari de achiziție), de interesul unor traderi (externi) care în perspectiva unor acțiuni de limitare a gazelor din Rusia își achiziționează gaze din România sau via România, de traderi (externi) care efectuează swapuri de gaze în vederea scăderii prețului gazelor care îl au în portofoliu, de alte interese care să determine creșterea prețului gazelor în România etc.

Prețul gazelor naturale tranzacționate pe Piața GasForward – Bursa Română de Mărfuri

Criza Ruso – Ucraineană pare să fie paravanul perfect pentru anumite acțiuni și justificarea creșterii cu 12% a prețului gazelor marfă în ultimele 2 zile în România.

RomaniaEnglishRussia