December 8, 2023 RomaniaEnglishRussia

Săptămâna scumpirilor în energie

În așteptarea iernii asistăm la o creștere a prețurilor la aproape toate formele de energie.

Astfel, în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din  Europa, bursa din Olanda a prezentat o creștere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh. Previziunile sunt ca în iarnă să ajunga la un nivel de cel puțin 330 euro/MWh .

Sursa: TTF

În aceeași perioada prețul țiteiului Brent a crescut cu cca 6%, prețul crescând de la cca 92,4 USD/barilul la cca 98 USD/barilul . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cca. 110 USD/tona.

Sursa: TradingEconomics

Cărbunele a prezentat o creștere a prețului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tona . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tona.

Sursa: TradingEconomics

Singura forma de energie care a prezentat un nivel constant al prețului în această perioadă a fost uraniul, care în ultimele 7 zile s-a menținut la aproximativ acelasi preț 48,8 USD/lbs. Previziunile sunt ca in iarnă să ajunga la un nivel de 54 USD/lbs.

Dependența mare de importurile esențiale ale Europei, coroborată cu dependența mare de o singură sursă, care este și cea mai ieftină crează o vulnerabilitate economică, socială și securitară a UE. Arătam într-un material publicat in luna martie 2022 (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/ro/dependenta-de-energie-a-europei/?lang=ro) că ”Acțiunile individuale întreprinse de mai multe țări, dovedesc că așa cum s-a întâmplat în Pandemie, fiecare caută să și rezolve problema individual, doar că de data aceasta, având în vedere miza posibil să apără o bătaie între state pe aceleași cantități și astfel o nouă escaladare a prețurilor.”

Sursa EUROSTAT

RomaniaEnglishRussia